dissabte, 1 de setembre del 2018

SANTA FE DE VALLDEPERES. NAVÀS. BAGES

TERRES DEL BAGES

Valldeperes (11h. 2009) era una antiga quadra del municipi de Navars, al sector NW del terme, en terreny trencat (669 m alt.), drenat per la riera de Valldeperes, afluent de l’esquerra del Cardener.


El topònim Valldeperes ja és esmentat en la documentació medieval, relacionat amb les possessions de Castelladral i el Mujalt. D’aquest nucli rural, que ja consta el 977, destaca l’església amb un probable origen independent, però que aviat fou vinculada a Sant Miquel De Castelladral.

El fogatjament del 1365-70 consigna dins la vegueria de Manresa "Castell edral e vall de peres, d'en Pere de Vilalta, cavaller, XLIIII fochs". Lluís de Peguera l'any 1632 estableix a Valldeperes entre els llocs que són del rei dins la vegueria de Manresa.

L'església de Santa Fe de Valldeperes apareix documentada des de 1139 com Santa Fe de "Vall de Peres". La capella respon a l'esquema, tan generalitzat dins l’àmbit rural, d’una nau amb absis.


L'edifici només es pot considerar romànic en part, ja que l'estructura original va ser alterada posteriorment amb la incorporació de capelles laterals (la de la dreta, anomenada del migdia, va ser acabada l'any 1658; la de l'esquerra no té cap inscripció que pugui datar la seva finalització) que formen un transsepte amb la capçalera, la construcció de la nau i de l'absis i amb la remodelació del mur frontal.

La porta principal, orientada a migdia, té una llinda amb la data 1658. Sobre la porta, una finestra d'esqueixada rematada amb un senzill arc apuntat. Corona la façana un gros campanar d'espadanya de dos ulls, aquest té una particularitat ja que rere seu s’amaga un petit comunidor.

Al mur de llevant, al costat de l'absis hi ha un altre porta, orientada a la masia del Sunyer de Valldeperes, masia veïna a l’església


S'hi conserven dos interessants retaules barrocs del segle XVII: el del Roser, amb un conjunt de teles pintades, i el de Sant Isidre i Sant Galderic, els dos patrons que ha tingut la pagesia catalana.

Malgrat pertànyer a Navàs, Bages, Santa Fe de Valldeperes és més a prop de la vila de Cardona que del seu cap municipal. Prop de l'església s'ha trobat moneda cardonina, en concret una pellofa pertanyent a l’església.

Santa Fe de Valldeperes és un immoble que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada