dimarts, 4 de setembre del 2018

SANTA MARIA DE CLARET. SANT FRUITÓS DE BAGES.

TERRES DEL BAGES

Visitàvem en companyia d’Amics de l’Art Romànic del Bages el lloc de Claret. En sí, Claret és un antic nucli rural, que conserva alzines centenàries, que aplegava masies i algunes cases al voltant de l’església de Santa Maria.


Fou repartit el 1835 entre els municipis de Santpedor i Sant Fruitós de Bages. Actualment he trobat dades situant-la en els dos municipis, però en l’Inventari del Patrimoni Cultural de Sant Fruitós de Bages surt anomenada. Quedo amb dubtes.

Santa Maria de Claret surt documentada des del segle XI, com una de les set parròquies filials de la Seu de Manresa. Aquesta església es trobava dins l'antic terme de la ciutat de Manresa, al lloc de Claret, documentat, des del 1037, mentre que el temple s'esmenta el 1086. Al voltant d'aquesta, es formà una sagrera documentada el 1130, que després es convertí en vila fortificada. La funció parroquial l'adquirí abans del 1154 i la mantingué fins al segle XV. Malgrat tot, continuà tenint el cementiri i les fonts baptismals fins el 1724. El 1979 es restaurà. Quan la vam visitar s’estava fent una recerca arqueològica i restauració que deixava al descobert les restes de l’antiga església preromànica.


L'edifici havia estat creat per a ús particular, però uns descendents dels fundadors, Pere i Bertran de Claret donaren a Sant Benet de Bages, entre 1182-1184, els respectius drets sobre l'església i la vila de Claret. La possessió de les fundacions no fou fàcil, i així trobem que Sant Benet hagué de fer front a la intromissió episcopal.

El segle XVIII apareix ja com a dependent de la Seu de Manresa. En construir-se, al costat mateix, l'església de Santa Anna de Claret, entre 1762 i 1769, la de Santa Maria quedà eclipsada i perdé el culte.


L’actual església és romànica del segle XII, però va ser construïda damunt una petita església més antiga, documentada arqueològicament. És una construcció d'una nau i un absis semicircular orientat a llevant, al qual s'hi obre una finestra de doble esqueixada rematada per un arc de mig punt adovellat. 

La nau es va eixamplant a mesura que s'apropa a l'absis, aquest està cobert amb volta de quart d'esfera, i la nau amb volta de canó, força estreta, obrada amb carreus de pedra petita i disposada sense massa ordre.

A l'extrem del mur de migdia s'alça un campanar de torre de planta quadrada, en realitat és una torre de defensa afegida els segles XIV i XV.


La porta es troba en aquest mur de migdia i està emmarcada amb grosses dovelles. Encara que ocupa el lloc de la porta original, aquesta fou construïda dos o tres segles més tard.

Santa Maria és una església al nucli de Claret inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada