dijous, 13 de setembre del 2018

SANT MATEU DE L'AMETLLA DE MEROLA. PUIG-REIG. BERGUEDÀ

TERRA BERGUEDANA

Colònia industrial (269 h.2009) situada a la vora dreta del Llobregat, a 1 km avall de l’aiguabarreig amb la riera de Merola, davant mateix del llogaret de la Galera, del municipi de Gaià (Bages) i a 1 km amunt del poble de Navars (Bages).


Fou construïda a finals del segle XIX i principis del segle XX (data imprecisa). La colònia s'organitzà com a tal al voltant de la fàbrica (existent el 1875) cap al 1880, època en què ja estava construïda la Torre, actualment molt desfigurada i dins el recinte de la fàbrica.

L'origen de l'Ametlla és remunta a l'any 1832, al molí d'en Josep Comas i Ametlla, amb una petita fàbrica de màquines de cardar.

Aquella incipient activitat econòmica coincideix en l'època que el tèxtil arrencava a Catalunya.

Sant Mateu de l’Ametlla de Merola és una església construïda entre 1875 i 1885. Ledifici és d’una sola nau amb capelles laterals d'un clar estil neoromànic, fortament marcat a la façana, orientada a ponent.


Aquesta façana respon a uns elements totalment medievals. La porta amb tres arquivoltes en degradació, timpà amb llinda i pilastres amb capitells.

A la part superior central té un petit rosetó, quatre petites finestres com a espitlleres d’arc de mig punt als costats. Les cobertes són de teula àrab a dues vessants. Adossada a l'església es va construir la rectoria i la sagristia.

El campanar és d’espadanya de dos obertures. A banda i banda de l'església i també a l'absis s'hi annexionaren edificis d'habitatges de la colònia.

A la part interior hi ha el cor i un espai reservat per què els amos de la colònia poguessin seguir els actes religiosos des de el costat oposat a la sagristia.


Sant Mateu de l'Ametlla de Merola és una església inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada