dijous, 20 de setembre del 2018

SANTA ANNA DE CLARET. SANT FRUITÒS DE BAGES.

TERRES DEL BAGES

En el llogarret de Claret hi ha dues esglésies, la de Santa Maria, romànica  (ja comentada)  i la de Santa Anna, l'una al costat de l'altra.


El terme de Claret fou repartit el 1835 entre els municipis de Santpedor i Sant Fruitós de Bages. Actualment he trobat dades situant-les en els dos municipis, però en l’Inventari del Patrimoni Cultural de Sant Fruitós de Bages surten anomenades. Quedo amb dubtes i potser pendent d’una rectificació.


El santuari de Santa Anna de Claret fou construït al segle XVIII, concretament entre els anys 1762-1769. El primer santuari era situat al lloc conegut com el Pla de Claret i sembla que molt probablement deuria ésser un edifici romànic, avui totalment perdut, dedicat a Sant Salvador, que es trobava a dins del terme de Sant Fruitós de Bages, limitant, però, amb el de Santpedor.


L'any 1507, santa Anna fou proclamada patrona de Santpedor en acció de gràcies pel fet que la pesta bubònica havia passat per la vila sense causar-hi cap mort. Posteriorment se li ha atribuït que la vila no fos atacada ni en la Guerra de Successió ni en la del Francès.

Santa Anna de Claret és una construcció religiosa, una església d'una sola nau amb capelles laterals, orientada a llevant i amb un ampli porxo obert a ponent amb la porta d'accés a l'església que és adossada a l'antiga església romànica de Santa Maria.

El presbiteri és rectangular i tenca la capella i sagristia. L'altar major acull la venerada imatge de Santa Anna de Claret del segle XIII (romànica).

L'any 1929 va ser restaurada i se li va afegir un campanar.

L'exterior és totalment envoltat de jardins i de masies que constituïen l'antic terme parroquial de l'església de Sta. Maria de Claret.

A prop de les esglésies hi ha una zona de pícnic i un parc infantil envoltats de velles alzines, i tot plegat configura un indret agradable i ben comunicat.

Santa Anna de Claret és un santuari del nucli de Claret protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada