dimarts, 18 de setembre del 2018

SANT JOAN BAPTISTA DE LES. BAISH ARAN. VAL D’ARAN

PETJADES PER LA VAL D’ARAN

Les és una vila i municipi al terçó de Quate Lòcs, al marge del riu Garona. És l'única població de la Vall amb el títol de Baronia.


En època romana ja foren conegudes i utilitzades les fonts termals que han donat a Les una funció balneària. S'han trobat altars votius amb inscripcions llatines; un d’ells diu LEXI DEO C. SABI HORT.F, o sigui, “Al déu Lexi, C. Sabinus fill d’Hortus’, i un altre, NIMPHIS PROSALUT LEXEIAE V.S.L.M., que vol dir “A les nimfes per la salut de Lexeia, vot lliure per un favor obtingut’. Hom ha suposat que el nom d’aquesta divinitat, Lex, és a l’origen del topònim. Aquest surt en documents medievals amb les grafies Lees, Lenes i Lens.


Sant Joan Baptista és una església de construcció moderna d'entre els anys 1790 i 1819, segons l'autor José Sarrate Forga, construïda sobre un altre edifici anterior del segle XVI, amb murs de maçoneria i paredat de llosa.


Consta d'una sola nau amb volta de canó sobre quatre arcs torals de mig punt i capçalera plana, molt espaiosa i es conserva en bon estat. Conté un retaule neoclàssic.


A principis del segle XXI fou restaurat tot el seu exterior i s'hi reformà el baptisteri antic —recte i més estret que la nau— per tal d'acollir l'orfebreria, diferents relíquies, talles escultòriques en fusta i altres peces valuoses de la parròquia; també es va consagrar l'altar i habilità com a sales de catequesi els baixos de la rectoria.


El campanar romànic i modificat al segle XVII, d’aproximadament 32 m. d'altitud, és una torre de planta quadrada formada per quatre cossos situada als peus de l'església al damunt del cor. La cel·la té quatre finestres d'arc de mig punt, una a cadascuna de les parets, d'on pengen campanes; està rematat per un pati cobert, amb una balustrada i un rellotge d'esfera


L' església parroquial de Sant Joan Baptista és un edifici eclesiàstic eclèctic d'estil barroc, del segle XVII, que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada