dimarts, 6 d’agost del 2019

SANTA MARIA DE COVET. ISONA I CONCA DELLÀ. PALLARS JUSSÀ II

CAMINANT PEL PALLARS JUSSÀ

INTERIOR DE L’ESGLÉSIA

Havíem visitat Santa Maria de Covet en una anterior ocasió, crònica del mes de febrer, però la informació oral i escrita que escoltàvem ens parlava, no només de la seva esplendorosa portalada, sinó també del seu interior.  En aquesta ocasió van aprofitar la visita guiada, (gràcies Noemí: pel teu guiatge, per la teva atenció i per la bona informació que ens vas oferir) i van poder accedir i gaudir de l’interior del temple.

L’església és de nau única,  coberta amb volta de canó de perfil apuntat, que està reforçada per dos arcs doblers i arrenca d'una imposta bisellada.

L'absis central està cobert amb un volta de quart d'esfera, que arrenca d'una imposta bellament decorada.

En ella podem veure elements vegetals, animals, geomètrics i també algun cap humà. Si iniciem el nostre recorregut pel costat esquerre amb una mena de cors on hi ha sis pètals o fulles que broten d'un tronc central. 

A continuació trobem un motiu geomètric fet amb quadrats i arcs de circumferència. La següent imatge correspon a un lleó. Ja dins el tambor absidal trobem un motiu vegetal que es repeteix deu vegades. El segueixen quatre greques fetes amb corda.

Desprès de les greques tornem a trobar un motiu vegetal. En la part central trobem una decoració diferent. Aquesta comença amb un animal fantàstic, semblant a un lleó alat i un lleó amb bec d'ocell. Del seu bec i de les potes davanteres surten dies cordes que s'aniran entrellaçant i formant petits cercles on es van esculpir diversos motius. 

Podem veure esculpits un cap humà, una flor de sis pètals, un colom, una creu, un palmell de la mà estès (la mà de Déu), un altre colom, un element vegetal i un altre cap humà. Com succeeix en l'extrem esquerre, aquest grup de figures s'acaba amb un lleó i una bèstia fantàstica.


Un cop finalitzada la part central ens tornem a retrobar amb motius vegetals. A continuació trobem un senglar, i un cérvol, una gallina i un gall. Tanquen el recorregut pel cilindre absidal motius vegetals entre els que hi ha un lleó. També un lleó és l'element esculpit en el pas de l'absis cap al presbiteri, on la imposta està decorada amb motius florals similars als de l'altre extrem de l'espai presbiteral.

L'absis del costat nord del transsepte presenta una estructura similar a la de l'absis principal, si bé la imposta està decorada únicament amb un escacat i elements vegetals en els extrems.

En el braç sud del transsepte també s'obre un absis semicircular, també decorat amb una imposta, en aquest cas llisa.

La sorpresa la tenim en aquest cas si ens fixem en l'arc monolític de la finestra, on hi ha esculpida una creu i un element que sembla representar una escala.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada