dimarts, 28 d’abril del 2020

SANT FRUITÓS DE TAURINYÀ. CONFLENT. CATALUNYA NORD

PETJADES PEL CONFLENT

El poble de Taurinyà es troba en una petita elevació a l'esquerra de la Lliterà, molt a prop de l'extrem nord del seu terme comunal, que s'allargassà muntanya amunt pel Massís del Canigó cap al sud-est. El nucli antic era una petita agrupació de cases que tenia l'església parroquial de Sant Fruitós de Taurinyà i el seu cementiri en el seu extrem sud-est i les cases repartides al llarg del camí que resseguia la carena que separa la Lliterà (a llevant) del Còrrec de Vall Panera (a ponent). Era, per tant, un poble allargassat, que no formava, com és el cas d'altres pobles dels entorns, un nucli tancat o una cellera.


Més endavant es va formar un altre petit nucli més al nord-oest, al voltant del Carrer Nou. Més modernament, des del darrer terç del segle XX, Taurinyà s'ha estès] al llarg de tot el costat oest del poble vell, en forma de cases unifamiliars envoltades de jardins i horts, en la zona més planera d'un terme comunal de per si orogràficament molt accidentat. 

Taurinyà i la seva parròquia de Sant Fruitós tenen uha història estretament relacionada amb el proper  monestir de Sant miquel de Cuixà. La primera menció coneguda del lloc de Taurinyà és de l’any 846 , en que Protasi, futur primer abat de de Sant Miquel de Cuixà, va comprar una propietat al terme. En l’acta d’adhesió de la comunitat de Cuixà al monestir de Sant Andreu d’Eixalada, del 864 o 865, Protasi cedí a aquest cenobi el seu alou de Taurinyà entre altres béns. En el precepte del rei Carles el Calb de l’any 871 a favor d’Eixalada són confirmades les seves possessions situades a Taurinyà.

Al segle X es comprova que Sant Miquel de Cuixà, successor de Sant Andreu d’Eixalada, tenia el ple domini sobre el poble de Taurinyà. Així consta per primera vegada en la butlla del papa Agapit II de l’any 950. Posteriorment en el precepte de Lluís d’Ultramar del 952, en el rei Lotari del 958 , en la butlla del papa Joan XIII del 968, en la de Sergi IV de 1011 i la d’Inocenci II del 1130. La subjecció de Taurinyà a Cuixà es va prolongar fins a la revolució Francesa.

Sant Fruitós de Taurinyà és una església que ha experimentat nombroses transformacions en el transcurs dels segles. Es conserven alguns vestigis romànics i preromànics al costat nord de l'església. Es tracta d’un edifici de tres naus. La nau principal és de volta apuntada, amb un arc toral del mateix perfil. La seva capçalera és carrada, com les altres naus. La porta d’entrada a la façana de ponent , és d’un sol arc apuntat, fet de pedra calcària
 
La nau de tramuntana , que es capçada amb un absis rectangular, mostra les estructures més arcaiques de l’edifici essent bàsicament a la primitiva església pre-romànica. Podria estar del segle X avançat o com a molt del principi del segle XI.
El campanar romànic s’alça damunt de l’extrem oriental d’aquesta primitiva nau, El seu basament és el possible transsepte elevat de tipologia pre-romànica, el qual determina precisament l’estructura del campanar, una torre considerablement estreta. Damunt d’aquest sòcol d’aparell arcaic destaca el cos de la torre, construït amb carreus ben tallats i polits de pedra sorrenca i fileres arrenglerades.

El campanar del segle XII té al pis inferior, a la finestra nord, una grossa motllura soguejada resseguint el caire del vessant intern. El pis mitjà presenta als finestrals geminats uns capitells amb una gran peça mensuliforme i a sota, un capitell petit cònic , decorats a base de fulles angulars, al costat nord, o bé amb palmetes i un cap de brau a la façana oest. Al pis superior, als finestrals geminats hi ha uns capitells decorats a base de fulles amb boles penjant a l’extrem superior i de fulles combinades amb relleus geomètrics.

Sant Fruitós de Taurinyà és una església d’origen, preromànica i romànica, catalogada com a Monument Històric.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada