dijous, 2 d’abril del 2020

SANT SEBASTIÀ DE CLARÀ. CASTELLAR DE LA RIBERA. SOLSONÈS

TERRES DEL SOLSONÈS

Aquesta va ser un crònica molt minsa d’informació ja que m’ha estat impossible o no he sabut trobar gaires dades.


Després de molt cercar he trobat la següent entrada: Església i caseria del terme de Clarà. Situada a l’extrem meridional del terme municipal, molt a prop de Pinell de Solsonès.


La capella de Sant Sebastià, depèn eclesiàsticament de Sant  Andreu de Clarà. De caràcter votiu, centra un grup d’antics masos.

En el cartell de l’entrada assenyala que va ser construïda al segle XVII i és propietat del bisbat de Solsona. L’edifici és de planta rectangular i absis pla. Certament l’edificació sembla ser de força alçada i el sostre  és de volta de canó.

La porta d’entrada és de llinda rectangular però mostra per sobre un arc de mig punt que podria ser d’una anterior portalada, potser romànica. Damunt hi ha un ull de bou i en la part superior un campanar d’espadanya d’un sol ull amb campana.

La teulada a dos vessants és de teula.

Al seu costat hi ha una altra construcció que pot ser de la mateixa església.

Pascual Madoz en el comentari referint-se a Sant Andreu de Clarà diu que té l’església de Sant Sebastià com a sufragània i es troba a un hora de camí.

Actualment sembla una capella del mas de Ventoldrà, casa de turisme  rural amb unes dependències molt ben muntades.


Cada any és fa un aplec. He trobat, cosa curiosa dada la poca informació del lloc, en el bloc Goigs i devocions populars de Mn. Josep M. un de dedicat a Sant Sebastià de Clarà.

Al marge de la pàgina havien unes frases que deien: Recollir i publicar goigs tradicionals és un pas nou cap el retrobament de l’ànima del poble. Pau Casals.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada