dijous, 30 d’abril del 2020

MARE DE DÉU DE VILLENEUVE. FORMIGUERA. CAPCIR. CATALUNYA NORD

PETJADES PEL CAPCIR

La Mare de Déu és la patrona del Capcir, però aquest mecenatge és recent, data dels anys 50. De fet, va ser desitjat i obtingut pel sacerdot Jean Fondecave, de Formiguera , que es va assegurar que el sant passés a ser la patrona de la vall. Per concretar aquest fet, va organitzar una coronació que va tenir lloc el 8 de juliol de 1950.


La capella de la Mare de Déu  de Villeneuve és un edifici religiós aïllat, que data del 1735. Consta de dos edificis separats: la capella en si, i un edifici principal més gran. Els dos edificis són de construcció senzilla.  


La capella presenta contraforts i una extensió a la part posterior, que ha de ser la sagristia, i presenta una façana amb una torre de campanar de dos arcs, ambdues amb campana. La seva façana també està decorada amb una roseta de vitralls. La casa és un pesat edifici monolític de dos plantes. 

Al planificar-se va decidir-se que calia fer un edifici força útil i eficaç, s’havia de disposar del màxim d’espai interior per al mínim de parets. 

La capella es una construcció  relativament recent donat altres capelles de la regió. Conté un retaule del segle XVIII i dues verges, una del segle XVI i l’altra del segle XVI i XVII, visibles durant les visites organitzades.

Entre els esdeveniments relacionats amb aquesta capella, sabeu que l'estiu és un període important ja que acull regularment concerts per un preu reduït. La recaptació es dona a l'associació per la restauració de la capella. Agost, per la festa de la Mare de Déu, hi ha processó organitzades. Això és interessant perquè posa de manifest la cultura catalana. 

Aquesta capella es restaura regularment, cada any es compromet a treballar per millorar un element. Són les donacions dels visitants que les financen.

Davant de la capella hi ha una creu de fusta d’uns 3m d’alçada, però poc impartant.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada