dissabte, 4 d’abril del 2020

SANT MIQUEL DE PINELL. SOLSONÈS

TERRES DEL SOLSONÈS

El poble de Pinell (26 h. 2005/648 msnm.) es localitza prop del torrent de Pinell, o riu de Madrona. L’església parroquial de Sant Miquel de Pinell, que centra un petit nucli de cases, ha perdut l’estructura primitiva a causa de diverses reformes.


Al castell de Pinell s’establí, al segle XI, una família de castlans sota l’autoritat dels comtes d’Urgell que aviat tingué un gran poder i prestigi a la comarca. Un dels primers senyors coneguts fou Ramon Guitard, que amb la seva muller Ermengarda proveí (1093) de terres que ja posseïa dels seus avantpassats l’església de Sant Tirs i donà l’església parroquial de Sant Miquel a la de Solsona, a la qual acabà cedint totes les esglésies del terme amb els seus alous (1122).

L’any 1150, el papa Eugeni III afirmava que era del domini de la canònica de Solsona. El dia 11 de febrer de 1155, el prepòsit de Solsona, Guillem, donà aquesta església i les sufragànies, amb les imatges i pertinences, a Ramon d’Albespir. Tanmateix, l’any 1163 era inclosa en la relació d’esglésies dependents de Santa Maria de Solsona en l’acta de consagració d’aquest temple. És una possessió confirmada per segona i tercera vegades pels papes Alexandre III i Climent III, els anys 1180 i 1188.


El 1556 era senyora del castell Aldonça de Pinell, vídua del donzell Miquel Joan de Pinell, però en aquesta època els senyors ja residien fora de la comarca. 

La nau de Sant Miquel de Pinell  és la part més antiga de l’edifici, deixant de banda el cos del campanar, el qual cobreix el cos de l’actual presbiteri de forma rectangular i la capella de Sant Antoni, afegida al cos romànic mitjançant l’obertura del mur de tramuntana amb un gran arc.

Es tractava originàriament d’un edifici, dubtosament romànic, d’una nau, coberta amb una volta de canó apuntada. Al mur de migjorn, a ambdós costats de la porta d’entrada, que duu la data de 1722, on hi devia haver també la porta primitiva, hi ha dues capelles amb arc de mig punt.


Separant aquesta triple secció, la de la porta central i la de les capelles a banda i banda, hom hi pot veure dues impostes esculpides, amb unes formes vegetals de ziga-zaga. Al punt d’arrencada de la volta de la nau hi ha un mig bocell.

L’absis original fou substituït pel presbiteri actual rectangular, en el qual s’aprofità, segurament, una finestra procedent de la primitiva construcció. Per una inscripció podem situar aquesta reforma així com la construcció del campanar vers l’any 1752.

L’actual porta rectangular és al mur lateral del migdia amb llinda i marc de pedra ben escairada. La  llinda té la següent inscripció: "Pensa home lo que obrat auras quant en esta casa entraras tas culpas de veras ploraras y a Deu perdo demanaras perque estret conta donaras al instant que tu finaràs. Any 1722".


Al 1737 es va afegir, al costat de la porta d'entrada, la rectoria.

Els murs de l’edifici són construïts amb grans carreus matussers; algun mur exterior, proper als peus, té un marcat talús, potser obligat pel pendent del terreny  veí, notable en aquest punt.

El campanar està aixecat sobre el presbiteri. Té planta rectangular i està coronat per una cornisa i una teulada piramidal amb un petit pinacle al cim. La cel·la queda oberta amb dues finestres d'arc de mig punt a cada cara; té una motllura a la seva base; una altra finestreta, ja citada, atrompetada amb tres arquivoltes en arc de mig punt d'aspecte romànic es troba a la base pel cantó de migdia. Els seus murs són de carreus ben escairats a la banda de migdia i matussera a les altres cares.

Conserva interessants sarcòfags medievals de la família Pinell.


Sant Miquel de Pinell és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya

A la base la torre hi ha el dit “ banc de les mentides” , del que se’n parla arreu, però ningú sap donar raó d’aquesta peculiar designació. Hi ha una ruta marcada amb aquest nom que s’inicia en aquest punt.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada