dijous, 23 d’abril del 2020

SANTUARI DEL REMEI. CASTELLVELL. OLIUS. SOLSONÈS

TERRES DEL SOLSONÈS

El Castellvell és dalt del turó del mateix nom (838 msnm) i 130 m. damunt la ciutat de Solsona, essent així, un mirador de primer ordre sobre tot la vall de i gran part de la comarca del Solsonès.


Hi ha notícies de haver hagut en aquest lloc un poblat ibèric i també d’un primitiu castell l'any 929. La construcció del castell va començar, per ordres
del comte Sunyer d'Urgell, l'any 957, i el comte Borrell II del casal de Barcelona el féu reforçar el 973 per assegurar la defensa de la contrada.



Hom enregistra l'actuació dels comtes d'Urgell com senyors de Solsona; també consta que tingueren drets damunt del comte de Solsona els bisbes d'Urgell. Un document de vers el 1000 denota que aleshores el comte Ermengol I d'Urgell, es trobava al seu palau del castell d'Olius, on rebé el prior Ramon, de l'església de Solsona



Al segle XI, l'aleshores senyor de Solsona Ecard Miró, va començar les obres per a fortificar-lo més, obres que posteriorment a la seva mort, van continuar els seus descendents Bernat i Ramon de Torroja, finalitzant-ne la construcció l'any 1217. El final de la construcció va tenir lloc quan la pubilla dels Torroja, Agnès de Torroja, besnéta d'Adalmús, filla del comte de Barcelona Ramon Berenguer III, casà amb el vescomte de Cardona Ramon Folc, aleshores la propietat del castell es decantà als Cardona.

En el segle XIV, entre els anys 1310 i 1320, el castell patí àmplies reformes que engegà el vescomte de Cardona per adaptar la casa-castell a l'estil gòtic i convertir-lo en palau; durant aquestes reformes es va construir la gran sala que es podia trobar al costat est del recinte emmurallat, de forma quadrada, amb arcs apuntats transversals sobre columnes cilíndriques amb capitells cúbics, segons un model freqüent als castells catalans en època gòtica.

També es va alçar on havia anteriorment la capella romànica i sota la mateixa advocació de Santa Maria, un important edifici de planta gòtica. També va edificar-se el campanar, el cor i la porta actual. Actualment, s'hi manté el culte com a santuari de la Mare de Déu del Remei

Demolit el 1872, queden bona part dels murs perimetrals i les bases de les torres, que han estat restaurades.


El castell és un notable conjunt edificat al centre d'una gran esplanada, de forma trapezoïdal. El recinte era protegit per quatre torres de planta circular situades als angles i unides amb murs laterals, de les quals només una es conserva sencera.

Poques dades he trobat del Santuari del Remei potser emmascarades per la importància del castell.

A l’altar del santuari del Remei hi ha la imatge gòtica de la Mare de Déu del Remei o de Castellvell, del segle XIV.

El Castellvell de Solsona, és un monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada