dissabte, 11 d’abril del 2020

SANT TIRS O SANT SENTÍS DE PINELL. SOLSONÈS

TERRES DEL SOLSONÈS

La masia amb la seva capella, separades per un centenar de metres, es troben a la part nord del terme municipal, dalt de la llarga carena que es forma entre el barranc de Sant Tirs, al nord, i el de Pinell, al sud.

Pel que sembla ser la seva història l'any 1093Ramon Guitart de la família Pinell i la seva dona Ermengarda va proveir de terres a l'església de Sant Tirs.

El dia 19 de desembre de 1096, Pere Ramon vengué unes terres a frec de l’església“Sancti Tirssi”, situades al terme de “Castro Pinel” i al lloc de la“Coma de Tedmir”; aquesta terra afrontava amb el pujol “Amarugo”, amb el torrent de Pinell, amb el terme de Madrona i amb la coma de Sant Pere.
Tres anys més tard, el 16 d’agost, Erimand féu donació d’unes terres al terme del castell de Pinell, sota el terme de Terrassola i prop de l’església de Sant Tirs.

El temple actual conserva ben poca cosa del temple original, romànic, potser només la ubicació, puix que l’edifici que es veu avui és el resultat d’un munt de refeccions i reformes que l’han desfigurat totalment. D’aquí que no el puguem considerar romànic

Sant Tirs de Pinell és una església de planta rectangular, edificada a sobre d'una antiga església de la qual s'aprecia una part en el frontal. A l' interior, hi ha una volta de guix amb llunetes i dos arcosolis al costat de l'absis, que és pla.

A sobre de l'entrada hi ha el cor suportat per una volta.

A la façana principal s'obre la posta d'arc escarser adovellat, per sobre una petita finestra circular i, rematant la façana, un petit campanar d'espadanya d'un ull.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada