PAS A PAS PER L’ANOIA
Aquesta església es trobava situada dins de l’antic terme del castell de Vilamajor. No sobrepassà les funcions d’església sufragània de la parròquia de Santa Maria de Segur. Depengué de la canònica de Santa Maria de l’Estany per donació del bisbe de Vic.
El lloc i l’església es documenten per primera vegada l’any 1157, quan el bisbe de Vic Pere de Redorta donà a la canònica de l’Estany l’església de Santa Maria de Segur amb les seves sufragànies, entre les quals figurava la de Vilamajor. Aquest domini s’amplià l’any 1176, quan Ponç de Fals i la seva muller Ramona i llurs fills Ponç i Pere, donaren al monestir de Santa Maria de l’Estany la seva tercera part de les esglésies de la parròquia de Santa Maria de Segur, entre les quals es trobava l’església de Vilamajor.
L’antiga situació de sufragània de la parròquia de Santa
Maria de Segur, que encara es mantenia en el segle XVII, va canviar i va passar
a dependre de la sufragània de Santa Magdalena de l’Astor com a simple capella,
que és la seva situació actual.
Sant Joan de Vilamajor és un edifici, d’aspecte rústec i senzill, és format per una única nau que és ampliada amb un absis semicircular desplegat a llevant, connectat interiorment amb la nau mitjançant uns simples ressalts desdoblats un a cada costat.
La coberta de la nau, que s’havia esfondrat parcialment, ha estat refeta seguint l’estructura de la primitiva, resolta amb una volta de mig punt. L’absis, per la seva banda, atès el seu pla semicircular, admet una volta d’un quart d’esfera.
Entre les finestres que il·luminen la capella, l’única que és solidària amb l’obra romànica és la del centre de l’absis, la qual s’obre amb doble esqueixada i és rematada amb un arc de mig punt adovellat.
S’accedeix a l’interior de la capella a través d’una porta oberta a la façana de ponent. Seguint uns esquemes força comuns dins la datació que li correspon, és constituïda per un arc de mig punt, format per àmplies dovelles, que és extradossat per una arquivolta que retorna en imposta a cada banda servint de punt d’arrencada de l’arc i de la mateixa arquivolta. Els muntants són delimitats exteriorment per unes estretes lloses del mateix gruix de l’arquivolta i de les impostes, la qual cosa li confereix un millor acabat i alhora harmonitzen tot el conjunt.
L’edifici és ampliat al cantó sud amb una capella afegida posteriorment, que fa de sagristia, i amb un cos de nínxols, ja que en aquest indret hi ha emplaçat el fossar del poble. Altrament l’edifici és reforçat amb uns contraforts atalussats situats als murs laterals, que devien ser-hi encastats en un moment en què la integritat de l’edifici devia perillar.
EI campanar, format per una espadanya de dues obertures, corona el mur de ponent.
L’únic element decoratiu que es constata és un fris d’arcuacions cegues, força rudimentàries, que, encaixonat en un lleuger desgruixament del mur, recorre la part superior de l’absis sota el ràfec de la teulada.
L’aparell d’aquesta construcció s’ha fet a partir de
carreus de mides irregulars, amb predomini de les formes allargassades, els
quals, només escantonats, es disposen en filades horitzontals poc definides.
A desgrat de les reformes i els adobs de què ha estat objecte, a grans trets es mostra com una obra romànica força unitària, concebuda des del primer moment seguint els corrents estilístics que imperaven al món rural, els quals, malgrat la data de construcció, probablement dins el segle XII, cenyien obres rústegues i poc evolucionades, i incloïen, fins i tot, elements anteriors.
Una de les dovelles que flanquegen la clau de l’arc
d’entrada, concretament la de la dreta de l’espectador, presenta una figura en
relleu força esquemàtica però prou definida. Representa un personatge dret que
clava una llança dins la gola d’un animal monstruós, el qual segons la seva
forma es pot identificar amb un drac.
Es tracta, sens dubte, de la imatge de sant Miquel matant el drac. La representació d’aquest tema és molt usual dins l’ampli repertori iconogràfic medieval, però sobretot a partir del període romànic. Sigui quina sigui la fórmula que es faci servir, el tema de l’enfrontament entre el sant i l’animal sol respondre al concepte de la lluita entre el bé i el mal, lligat al de redempció. Per això és més freqüent trobar aquest tema en contextos funeraris, relacionats amb la celebració del Judici Final, ja sigui aquest col·lectiu (ocupant normalment els timpans) o individual (representacions d’aquest motiu en sepulcres o arcosolis).
Quant a la factura del relleu, val a dir que el tema ha estat resolt de manera gairebé esquemàtica i com si es tractés d’un recordatori, lluny de cap intent de naturalisme. La seva datació pot correspondre al segle XII, en consonància amb la construcció de la portada i de bona part de l’edifici.
Aquest espai i l’església inclosa han sofert una gran reconstrucció i remodelació en l’any 2000.
Sant Joan de Vilamajor és l'església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
Text i recull dades: Miquel Pujol
Mur
Fotografia; M. Rosa Planell Grau
Fons: Catalunya Romànica
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada