dimarts, 28 de juny del 2022

CAPELLA DE SANT JOSEP DE LA PARDINELLA. GUARDIOLA DE BERGUEDÀ.

 TERRA BERGUEDANA 

Visitàvem les terres de l’antic municipi de Gavarrós i ens van apropar a visitar la Casa de la Pardinella. Amablement, el que volem agrair de bon cor, ens van mostrar  la capella adossada a la casa i sota l’advocació de Sant Josep.

 


La primera menció de la casa de la Pardinella és de l’any 961, quan l'anomenen com a dotació de St. Llorenç prop de Bagà. Altres dates en que conservem mencions de la vila de Pardinella de Gavarrós són el 1016, 1057 i 1062. El 1981 es consolidaren les cobertes.

La capella és adossada la part posterior de la casa. És un edifici de una sola nau de planta rectangular amb un absis també rectangular en la part posterior que exerceix de sagristia. Al mur de tramuntana hi ha un contrafort. Al costat de la porta un altre contrafort 



La porta té un arc de pedra de una sola peça sostingut per grans carreus i que porta diferents inscripcions. Damunt hi ha un petit òcul i a la part superior un campanar de cadireta.


A l’interior hi ha un retaule de fusta modern. Tots el murs estan enguixats i mostren un bon estat de conservació.  Damunt la porta hi ha l’espai del cor. 

Text i reüll dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons: Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada