dijous, 2 de juny del 2022

CAPELLA DE SANT RAMON NONAT. SANT RAMON. PORTELL. SEGARRA

 PAS A PAS PER LA SEGARRA 

Sant Ramon Nonat, religiós mercedari i cardenal va néixer al Portell l’any 1204. La capella es va alçar al lloc on, segons la tradició, va ser extret del ventre de la seva mare, morta el dia anterior, i fou el duc de Cardona qui, amb una espasa, el va fer néixer.  D'aquí prové el nom de Nonat (no nascut). 

La devoció al Sant està molt arrelada a tota la comarca, fins a tal punt que Ramon és (o era) un dels noms personals més comuns que es podien trobar. Aquest fet va donar lloc a la següent dita molt popular a la Segarra: "De Ramons, Joseps i ases, n'hi ha a totes les cases". 

Seguint la tradició aquesta capella es va alçar, en el lloc del seu naixement. Va ser construïda entre els anys 1651 i 1655. 

Capella d'una sola nau realitzada amb carreus regulars i paredat i amb coberta a dues aigües i absis recte. A la façana principal, trobem la  porta d'accés amb llinda superior, on hi apareix la inscripció "ACÍ ES NAT SANT RAMON NONAT", per sobre de la qual hi ha un rosetó per il·luminar l'interior, amb la presència d'un campanar d'espadanya d'un sol ull coronant l'edifici. 

L'interior de la capella està coberta amb volta de canó, restaurada i pintada posteriorment, amb la presència de pilars adossats al mur dels quals arranquen uns arcs faixons per sustentar la volta.

A la zona de l'altar, hi trobem una imatge de Sant Ramon Nonat, situat dins una fornícula en forma de petxina, amb petites pilastres adossades exteriors. També a la part interior de la capella, però al mur situat per damunt la porta d'accés, hi ha una làpida de marbre amb la representació d'un sol i una inscripció: "ACÍ ES NAT SANT RAMON NONAT, P. I. SOLÉ, 1655". 

És un monument protegit i inventariat dins el Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons: Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada