dimarts, 4 d’octubre del 2022

SANT VICENÇ DE TORRENT. BAIX EMPORDÀ

 PASSEJANT BAIX EMPORDÀ 

El nucli urbà de Torrent és format per una trentena de cases agrupades entorn del temple parroquial. Hi ha alguns carrerons estrets i molt curts i una gran esplanada o plaça a la sortida de la porta medieval del recinte del castell. 

El lloc de Torrent i el veí des Torrentí s'esmenten en una butlla del papa Benet VIII de l'any 1017 que confirma les possessions que hi tenien els monjos de Sant Esteve de Banyoles. 

Les primeres notícies que hi ha d’aquesta església són del segle XIV, en què, en els nomenclàtors de la diòcesi, apareix esmentada l’“ecclesia parrochialis sancti Vincentii de Torrente”, com sufragània de de Sant Feliu de Boada. L’església no figura en les Rationes decimarum de l’any 1279 ni a les del 1280. 

L’edifici actual és del segle XVIII, segons figura en una làpida que hi ha al mur de capçalera; la seva primera pedra fou col·locada el 13 d’agost de 1724. 

És una església d'una nau amb capelles laterals i capçalera poligonal de cinc cares. A la façana occidental hi ha la portada, rectangular, amb frontó i fornícula sense imatge; la decoració hi és de relleus geomètrics i esferes, amb un rosetó senzill. Té un campanar de torre, de planta quadrada, a migdia; amb arcades de mig punt. L'aparell és de rebles i morter, amb carreus a les cantonades.

A l'interior, hi ha voltes de llunetes i arcs de mig punt a la nau, a capçalera i capelles laterals. 

Sant Vicenç de Torrent és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental. Enciclopèdia Catalana i Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada