dijous, 16 de novembre del 2023

CAPELLA DE NOTRE DAME DE SECOURS. MOLIG. CONFLENT

 PETJADES PEL CONFLENT 

Molig, amb una situació ideal a l'interior de la Catalunya francesa, s’estén sobre dos llocs extraordinaris: els banys, enclavats al bell mig els congostos de la Castellana, envoltats d'una natura exuberant i als peus de les ruïnes de la fortalesa medieval de Paracoll, i l'antic poble de Molig, a 800 metres del balneari i a 600 metres d'altitud, en un altiplà escarpat molt assolellat, davant del Canigó. 

El poble ha sabut conservar els rastres d’un ric passat, i això permet avui als visitants de descobrir els carrers medievals, l’església del segle XII així que la seva casa forta del segle XIV. Aquest conjunt patrimonial que no us deixarà indiferent es pot admirar des de la plaça de l’església. 

Molig és també un poble de tradicions i de patrimoni de la Catalunya del Nord on val la pena viure-hi, amb moltes activitats dirigides a petits i grans. Als voltants de Molig podreu  passejar-vos-hi i gaudir de les magnífiques vistes sobre el poble i les muntanyes. Assaborireu la calma i la tranquil·litat d'aquest poble autèntic. 

La Capella Dels banys (o capella de Notre Dame de Bon Secours) va ser construïda l'any 1854, a l'estil neogòtic de moda al segle XIX. Va respondre a una petició de “banyistes” (nom que en aquell moment donaven als clients del balneari) que trobaven massa difícil el camí pedregós i costerut que conduïa a l'església del poble. 

El finançament del préstec per dur a terme el projecte es va cobrir amb donacions de particulars, loteries organitzades pel clergat i ofrenes de 50 cèntims que ofereixen els “banyistes”. 

Al segle XX, van venir per embellir la capella els vitralls oferts per la família Auter, antics hotelers de Molitg, i Adrien Barthélémy, fundador de la Chaîne Thermale du Soleil. 

El jardí annex a la capella va ser enjardinat recentment per l'establiment termal. El municipi va completar la nova valoració d'aquest harmoniós edifici amb una nova il·luminació. 

Les Termes de Molig, situades en un circ de muntanyes, són un lloc privilegiat per fer-se un tractament o simplement per relaxar-se a l'espai de benestar de l'establiment. Un espai que convida a la calma i al repòs. 

Text i recull Dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Turisme Conflent Canigó

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada