dimarts, 21 de novembre del 2023

ERMITA DELS APÒSTOLS. LLADÓ. ALT EMPORDÀ

 PASSEJANT PER L’ALT EMPORDÀ 

Una vegada visitat el poble de Lladó vam voler acabar l’etapa visitant l’ermita dels Sant Apòstols. 

Aquesta ermita es troba als afores de Lladó, seguint una pista de terra, vora el camí de Sant Martí Sesserres. A la carena del puig Valentí, a tenir constància del mirador. La ruta està ben assenyalada. 

La primera notícia ve donada per un document de l'any 1398 i l'anomena: "Sanctorum aapostolorum fhilpi et Jacobi...in loco Le Torre". Dedicada, per tant a Sant Felip i Sant Jaume. 

Estigué sota la jurisdicció del monestir de Santa Maria de Lladó. 

D’una sola nau amb un absis semicircular, per l’aparell dels seus murs i la forma de les seves obertures podem deduir que és una construcció tardana, dels segles XVI i XVII, encara que conservi la tradició de les formes  romàniques. 

La façana té la porta rectangular i més amunt s'obra una finestra amb molt poca llum, és l'única obertura del temple. El frontis és coronat per un campanar de cadireta d'un arc. 

La nau es cobreix amb volta de canó sustentada per tres arcs torals. L'arc triomfal és apuntat i la volta del presbiteri, té forma ametllada. La construcció és de pedres sense treballar, només són tallades les dels cantonades obertures i arcs. 

Potser fou construïda als segles XVI-XVII, en substitució d’una més antiga documentada el 1398. 

Ermita dels Apòstols és una església inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Viquipèdia i Enciclopèdia Catalana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada