dissabte, 16 de març del 2019

SANT ANDREU DE BISCARRI. ISONA I CONCA DELLÀ. PALLARS JUSSÀ

CAMINANT PEL PALLARS JUSSÀ

Biscarri és un poble (55 h. 2009/ 939 msnm. poble vell) situat a l’extrem oriental de la conca de Tremp. Fou donat el 1079 pel comte d’Urgell als comtes de Pallars. Fins al primer terç del segle XIX fou de la jurisdicció del capítol de la catedral d’Urgell.


La primera vegada que veiem citada aquesta església és en el testament d'Arsenda, esposa d'Arnau Mir de Tost, de l'any 1068. L’any 1391, el capellà de Bescarri pagava la dècima corresponent tal deganat de Tremp. En la visita pastoral del 1758 es fa encara referencia a l’edifici medieval.

L'església de Sant Andreu actualment està aïllada al costat del clos del cementiri en l'espai que ocupava la població antiga de Biscarri, avui abandonada, situada al nord del nucli actual.

Sant Andreu de Biscarri és un edifici  d'una sola nau coberta amb volta de canó, amb un arc toral aproximadament a la meitat de la nau. La meitat occidental de la nau és lleugerament apuntada, mentre que l'oriental és rodona.

La capçalera està formada per l'absis central, semicircular, precedit per un arc presbiteral força ampli, a banda i banda del qual es troben dues fornícules també semicirculars. Dos absis més completen la capçalera, però són clarament posteriors. Semicircular el de migdia, rectangular el septentrional, que sembla més l'arrencada d'un absis desaparegut o no acabat de construir que no pas un absis sencer. El conjunt dels tres absis formen un transsepte irregular. L'absis principal destaca per la seva ornamentació llombarda, formada per grups de dues arcades cegues separades per lesenes, i una finestra central de doble esqueixada.

Certes discontinuïtats en els murs de l'església, l'inici d'un arc former extern, restes de parets i altres detalls fan pensar en diverses reformes, i en l'antiga existència en el seu entorn d'altres construccions. Com que tot aquest sector és on hi hagué el primitiu poble de Biscarri, caldria unes prospeccions arqueològiques a fons per tal de treure a la llum el que s'intueix que pot haver-hi en aquest lloc.



Manté l'accés per una portalada oberta al mur de migdia. On també són presents dues finestres de doble esqueixada paredades  interiorment.

L'antic campanar d'espadanya, de dos ulls, de la façana de ponent ha estat transformat en una torre en època molt recent. Aquesta estructura d’aspecte asimètric és coberta a un sòl vessant i que té una obertura per una campana.

L'aparell constructiu de de la nau principal és ben escairat i disposat ordenadament. A l'interior de l'edifici  les parets estan enguixades.


Sant Andreu de Biscarri és una església romànica inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada