dijous, 21 de març del 2019

JOAN BAPTISTA D’ORCAU. ISONA I CONCA DELLÀ. PALLARS JUSSÀ

CAMINANT PEL PALLARS JUSSÀ

Sant Joan Baptista d’Orcau és una església que mai no va assolir el rang de parròquia, si bé un petit espai annex al temple mostra que devia ser el lloc on s'estenia el cementiri del poble d'Orcau.


Sempre ha constat com una capella de la parròquia de Santa Maria d'Orcau, abans situada a dalt del castell, església actualment enrunada, de la Mare de Déu de la Pietat del Castell d'Orcau, i més modernament a l'església nova de Santa Maria, a baix el poble. Tot i que es tracta d'una obra indubtablement romànica, no hi ha documentació antiga d'aquesta església, ja que la primera que s'ha trobat és la d'una visita pastoral del 1758, i després, en un Pla parroquial del 1904. Aquesta església ha romàs molts anys desafectada i abandonada, fins que fou restaurada i dignificada vers l'any 1990.


L'església de Sant Joan es troba al poble vell d'Orcau, a l'altre costat del barranc on hi ha l'actual nucli de la població. És una construcció d'una sola nau amb capçalera triabsidal. Als dos costat del mur de la nau principal s'obren dues absidioles, força més petites, i poc profundes. En la del mur sud s'obre una finestra similar a la de l'absis principal, si bé de menors dimensions. La coberta és de volta de canó reforçada per dos arcs torals.

L'absis, central precedit d’un arc presbiteral és semicircular i no té cap tipus de decoració. En la part central s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada, amb l'arc monolític.


Al costat central del mur de migdia s'obre una senzilla porta adovellada. El mur oest està coronat amb un  campanar de cadireta de dos ulls. Sota seu s'obre una finestra cruciforme, que també trobem sobre l'arc presbiteral.

Hi ha dues finestres cruciformes: una a la façana de ponent, i l'altra sobre l'arc presbiteral principal. L'església sencera és bastida damunt de la roca, que aflora en diversos llocs, principalment a l'absidiola nord, on la roca arriba a formar un banc, per damunt del sòl de la nau. No hi ha ornamentació enlloc, i l'aparell és de carreus grossos, regular, com la major part d'esglésies pertanyents al segle XII.


Sant Joan Baptista d'Orcau (o, simplement, Sant Joan d'Orcau) és una església romànica inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectonic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada