dimarts, 19 de març del 2019

SANT PERE DE GAVET. GAVET DE LA CONCA. PALLARS JUSSA

CAMINANT PEL PALLARS JUSSÀ

El poble de Gavet de la Conca (48 h. 2005/421 msnm.) es troba a la riba esquerra del riu de Gavet, nom amb què es coneix en aquestes terres el riu de Conques.
Prop del poble, i pel sector conegut com la Verneda, vora la Noguera Pallaresa, passa el canal de Gavet, que duu l’aigua del pantà de Talarn a la central elèctrica de Gavet.

Sant Pere de Gavet, antigament era una església romànica, precedent de l’actual església parroquial.

És esmentada l’any 1012, quan passa a ser possessió del monestir de Santa Maria de Gerri de la Sal. Novament surt nominada com a possessió d’aquest monestir els anys 1081, 1086, 1164 i 1197. Ell 1904 apareix ja desvinculada d’aquell monestir, i surt esmentada com a parròquia.

Sant Pere de Gavet és un edifici de planta rectangular, de una sola nau i capelles laterals. La façana principal té una porta d'arc de mig punt, per sobre hi ha un òcul a sobre i forats d'espitlleres. La coberta ha estat modificada, sobrealçant-se el nivell dels laterals; és a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. S’observa en un mur lateral  el que podia haver estat la porta de l’antiga romànica.

A l'esquerra s'eleva el campanar de base quadrada, fins a la meitat que passa a ser vuitavada; a la part superior s'obren finestres d'arc de mig punt on es troben les campanes. La teulada és a quatre aigües de pissarra.

L'església parroquial de Sant Pere de Gavet és una obra inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada