dimecres, 27 de març del 2019

SANT ROMÀ DE L’ABELLA. ISONA I CONCA DELLÀ. PALLARS JUSSÀ

CAMINANT PEL PALLARS JUSSÀ

Sant Romà de l’Abella és un poble (51 h. 2018/683 msnm.), situat  a la vall del Riu d'Abella, que s'aboca en el riu de Conques en el terme de Gavet de la Conca, prop del poble de Gavet.

L'aparició d'aquest poble cal cercar-la en la creació d'una parròquia forana d'Abella de la Conca, que devia agrupar els masos dispersos de la plana del sud de la vila d'Abella, entorn del castell, documentat des del segle XI.

El castell fou conquerit per Arnau Mir de Tost, en temps de Ramon V de Pallars Jussà. Després passà a mans de Guillem Guitard de Caboet, qui el llegà en testament al seu fill Bernat el 1100. El 1381 ja consta com a integrat a la baronia d'Abella.

Romangué dins de la baronia d'Abella fins al, aproximadament, el segle XVII i després s'inicià un procés d'independització que l'anà allunyant de la vila matriu. Dins d'aquest procés es troba la formació d'ajuntament propi que, en la modalitat de l'època, ja es produí al segle XVII. D'aleshores ençà ha sigut un ens municipal independent, fins a la integració dins d'Isona i Conca Dellà, el 1970.

La parròquia ha tingut una evolució semblant, però no paral·lela. Nasqué com a dependència de Sant Esteve d'Abella de la Conca, per passar més tard a dependre d'Isona. No ha tingut mai rang de parròquia independent.

Sant Romà de l’Abella és una església d'una nau entre mitgeres, amb absis semicircular i capella adossada a migjorn amb coberta de canó. També, a nivell de planta, s'inscriu un cor així com capelles encastades en els laterals.


La façana, a ponent, té un portal adovellat de mig punt i una espadanya de quatre ulls, tapiats els dos inferiors, modificat a campanar torre, com la cúpula i el cimbori són afegits posteriorment.

Els murs són de carreus reblats i arrebossats. La coberta és de lloses i teula àrab.

Segons notícies llegides està en un procés de rehabilitació ja que la teulada està molt malmesa.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada