dimarts, 26 de març del 2019

SANTA MARIA DE LLORDÀ. ISONA I CONCA DELLÀ. PALLARS JUSSÀ

CAMINANT PEL PALLARS JUSSA

Llorda és un petit poble (9h. 2009/ 790 msnm.) mig enrunat i on les cases són mig cobertes per l’heura. Molt a prop seu, enlairades sobre uns espadats, hi ha les restes de l’antic castell de Llordà  i les ruïnes de la capella romànica de Sant Andreu.


Al passar per la carretera, quasi pista, que porta al Castell de Llordà ens sorprenia al veure damunt les teulades de les cases un campanar d’espadanya. Per tant, van decidir conèixer aquesta església.

Santa Maria de Llordà és una edificació enganxada a una casa que correspon a la rectoria. L'església és al mig del poble i la seva construcció mostra ser una obra popular

La nau és capçada per un absis semicircular no gaire visible ja que l’heura l’ha cobert majoritàriament. A la façana hi ha el campanar en forma d'espadanya de dos ulls. El campanar és de finestres geminades i en un dels seus ulls té per campana un obús de la Guerra Civil.

La teulada és mig de teules mig de pissarra (també ho és la de l'espadanya) i a doble vessant.

La porta és de mig punt adovellada, a sobre hi ha un rosetó arrebossat de guix i a l'absis hi ha una finestra d'una esqueixada.

Tot el mur nord és totalment tapat per la casa annexa.

A la façana hi ha la inscripció sobre una placa: "IGLESIA PARROQUIAL DE Sta. MARIA".



Santa Maria de Llordà és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada