dimarts, 19 d’abril del 2022

CAPELLA DE LA PURÍSSIMA CONCEPCIÓ. PUJALT. ANOIA

 PAS A PAS PER L’ANOIA 

Aquesta capella fou edificada a partir de l'any 1399 en què Hug de Cardona-Anglesola cedí l'alou del terreny, i després d'obtenir el permís del Bisbe de Vic s’inicia l’edificació el 28 de juny del mateix any. Es construí perquè l'església parroquial de Sant Andreu era extramurs.

El 1546 a la vila hi havia un hospital situat a prop d'aquesta capella. Un dels seus costats fou aprofitat per construir-hi un carrer porticat que forma part del call. 

Durant la guerra civil de 1936-39 s'instal·là a Pujalt la base d'instrucció militar del 18è cos d'exèrcit republicà. La capella va fer, durant aquell temps, la funció de centre cultural. Era el lloc on assajava la banda de música. A davant mateix, a l'edifici que havia estat la rectoria, hi ha via les oficines militars.

La capella de la Concepció és situada a l'entrada del poble, a ran de muralla. És una construcció del segle XIV-XV. És feta de pedra i té una sola nau amb volta apuntada, feta tota amb carreus de pedra de bona qualitat, Li dona caràcter singular el gran campanar d’espadanya triangular edificat en època moderna amb tres arcs i costats arrodonits. En la restauració que es va emprendre el 1969 es va tornar a donar a la teulada la fesomia a doble vessant.  

A nivell exterior la capella té una façana molt austera, amb una portada d’arc de mig punt adovellat  i un òcul. Sobre el portal hi ha un petit plafó de marbre amb la imatge d ela Verge  emmarcada entre pilastres i un frontó de pedra motllurada.

Conserva un retaule barroc, obra d’un taller manresà, de la mà de Joan Grau, Construït al llarg del segle XVII gràcies a les donacions de les famílies de Pujalt, es finalitza el 1686. L’element central és una talla gòtica , en marbre policromat, de la Mare de Deu amb el Nen que porta un llibre a les mans. El saqueig del 1936 no li va fer perdre el retaule però, si que va malmetre quadres i les imatges de sant Joaquim i santa Anna. 

Al costat del presbiteri hi ha una porta que condueix a la sagristia , situada a la part baixa del l’edifici contigu. No té cor i, la il·luminació de la nau es fa únicament per l’òcul situat sobre el portal i una finestra de doble esqueixada a la façana lateral. 

La capella de la Purissima Concepció és una església protegida com a Bé Cultural d'Interès Local. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons: Diverses

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada