dimarts, 5 d’abril del 2022

SANT PERE DE BELLMUNT. TALAVERA. SEGARRA

 PAS A PAS PER LA SEGARRA 

Bellmunt de Segarra és un llogaret que es troba enlairat damunt un petit turó de 794 metres d'altura, situat a l'extrem oriental del terme de Talavera i a cavall de les conques de l'Anoia i l'Ondara. Dins del nucli podem trobar algunes restes del castell de Bellmunt, datat el segle XII. La primera cita del poble, data del segle XII, quan es parla de l'existència del castell. 

El lloc estigué inclòs dins la senyoria de Santa Coloma de Queralt fins al segle XIII que passà a dependre del monestir de Montserrat. 

L'església parroquial fou visitada pel Bisbe de Vic, Antoni Pasqual, l'any 1685 i consta que llavors tenia annexa la capella de Sant Jaume de Rocamora. La parròquia de Sant Pere, es mantingué dins el bisbat de Vic, fins a l'any 1957, en què s'integrà dins la diòcesi de Solsona. 

, l'edifici no conserva cap element d'època romànica. Pel que fa a l'església, l'edifici actual és d'època moderna, molt modificat al segle XX. 

L'església parroquial de Sant Pere està situada al centre de la vila, aïllada de qualsevol edificació. Aquest edifici s'estructura a partir d'una nau, creuer i un campanar situat al costat esquerre de la seva capçalera. 

A la façana principal hi trobem totes les seves obertures, que destaquen per un curiós treball dentat amb carreus de pedra. La porta d'accés és d'arc de mig punt i presenta una doble disposició. A la seva part inferior, una porta de fusta de doble fulla, d'estructura allindanada on s'adhereix una creu i uns travessers de ferro forjat.

A la part superior, un timpà de marbre on hi ha esculpit, al seu interior, un sant Pere i les lletres "Sant Pere de Bellmunt", tot fent referència al Sant o advocació què va adreçada aquesta església; on també ens apareix l'any 1957. Per sobre d'aquesta porta d'accés i coronant la façana principal hi trobem tres petites obertures, allargassades, d'arc de mig punt i placatge de marbre al seu interior.


El campanar presenta els cantells amb un bisellament acabat amb punta ambdós extrems, quatre ulls amb estructura d'arc apuntat i cornisa esglaonada. Aquest campanar està coronat per una estructura amb forma d'arcs apuntats que es creuen.
 

La teulada de la nau és a doble vessant i les capelles del creuer, a un vessant i finalment es disposa un ràfec de maó amb disposició esglaonada que ressegueix tot el perímetre de l'església. L'edifici ha estat molt remodelat amb el pas del temps. 

Sant Pere de Bellmunt és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons: Viquipèdia i IPAC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada