dijous, 28 d’abril del 2022

SANT JOAN DE LES TORRES. PUJALT. ANOIA

 PAS A PAS PER L’ANOIA 

Aquesta capella, que s’aixeca en el raval o nucli de les Torres, ha format sempre part de la parròquia de Sant Andreu de Pujalt. L’antic agregat de les Torres es troba avui dia quasi totalment abandonat, però la capella continua tenint culte. 

La capella de Sant Joan de les Torres no surt esmentada fins a l’any 1329. Tanmateix, és molt probable que sigui anterior i tingui uns orígens romànics. La capella s’hagué de reedificar el 1428. ja que possiblement s’ensorrà a causa d’un terratrèmol que assolà aquesta zona en aquest període. 

És un edifici rectangular d'una sola nau, construït tot ell en pedra de bon carreu. Té un airós campanar d'espadanya, amb una campana, amb la sagristia afegida sota seu, la qual cosa obliga a obrir un portal a l'altre extrem.  

L'edifici actual és fruit de la reedificació que es va fer l'any 1428, aprofitant algun mur de l'església antiga, de la qual es conserva ponent i arrencament de l'arc existent ja el 1329. Més tard els anys 1599 i 1685 també si efectuaren altres reformes. 

Adossada al mur de migdia hi ha l'antiga casa dels ermitans, que ara està gairebé enrunada. 

Sant Joan de les Torres és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons Viquipèdia i Enciclopèdia Catalana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada