dijous, 7 de juliol del 2022

SANT JAUME DE MONTCLAR D’URGELL. AGRAMUNT. URGELL

 AVANCEM PER L’URGELL

Montclar d’Urgell és un poble, situat al cim de la serra de Montclar, alineació muntanyosa, de direcció E-W, entre Claret i Cubells.  

El nucli s’estén cap a migdia als vessants de la serra, i d’entre els edificis es destaca el Castell, una mansió senyorial fortificada construïda al segle XVII damunt un edifici més antic. Aquest edifici, fet de pedra ben escairada, presenta diversos elements de defensa, com el talús, les torrelles dels angles, o bé el matacà central. 

Anteriorment d'aquesta església actual hi havia hagut una de medieval. Per això està construïda al segle XVIII sobre una anterior església dedicada ha Sant Joan. L'església va dependre de Sant Pere d'Àger fins al segle XIX.  

Església de nau única coberta amb volta de canó, la qual s'obre amb tres capelles laterals mitjançant un arc de mig punt. En cada banda del transsepte s'hi aixequen dues petites cúpules. L'absis principal és poligonal. En el rerecor s'hi veu un element destacable i innovador per les esglésies d'aquesta època. Hi ha una doble tribuna, una que comunica amb el castell de Montclar, i una altra inferior corresponent a la mateixa església. 

L'entrada de l'església és als peus, el mur de ponent, a través d'una gran escalinata i un arc de mig punt fet a base de totxanes. 

El campanar, datat l’any 1628, és quadrangular subdividit en tres pisos. En el primer pis hi ha les obertures de mig punt on s'hi alberguen les campanes i a l'últim pis hi ha un rellotge a cada cara de la torre. És fet a base de carreus regulars perfectament tallats i és coronat amb una coberta piramidal. Dues de les campenes van ser construïdes l’any 1814. 

Sant Jaume de Montclar és una església barroca inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons: Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada