dimarts, 9 de maig del 2023

SANT PERE D’ALTET. TÀRREGA. URGELL

 AVANCEM PER L’URGELL 

El petit nucli d’Altet és situat al sud-oest del poble de la Figuerosa, a uns 4 km de Tàrrega. De la primitiva església romànica, en l’actualitat no en queda cap rastre; tanmateix, ja apareix esmentada l’any 1098 en l’acta de consagració de l’església de Santa Maria de Guissona.


 Segons consta en aquest document, l’església d’Altet es trobava subjecta, juntament amb d’altres, a la canònica de Guissona. Aquesta situació no es va mantenir gaire temps, ja que en la butlla que el papa Eugeni III atorgà l’any 1151 a l’església de Santa Maria de Solsona, consta que el temple d’Altet era possessió seva. 

La propietat d’aquesta església per part de Santa Maria de Solsona és confirmada l’any 1163, amb motiu de la seva tercera consagració, i poc després, el 1180, en una butlla del papa Alexandre III. 

Altres referències sobre l’església d’Altet són més tardanes; així, consta que en la dècima col·lectada a la diòcesi d’Urgell l’any 1391 el seu rector contribuí amb 16 sous. 

L’actual església parroquial de Sant Pere fou bastida l’any 1792 dins l’estil barroc.

Sant Pere d’Altet és una construcció dividida en tres cossos, el central més alt que els laterals. Al centre hi ha la portalada caracteritzada amb un arc rebaixat amb dues falses pilastres adossades al costat de la porta i a sobre un nínxol amb la figura moderna de Sant Pere de bronze.


 Al centre de la façana s'obre un petit rosetó amb vitralls de colors que il·luminen l'interior. Pel que fa al seu interior és de nau única coberta amb volta de canó dividida en quatre trams que convergeixen en quatre contraforts exteriors a cada banda. En els murs interiors hi ha revestiments de policromia en tota l'església en estat de conservació regular. La capçalera és de tram recte i el contracor és elevat. 

Té un destacat campanar de torre adossat a la façana. 

Sant Pere d'Altet és una església protegida com a Bé Cultural d'Interès Local. 

Text i recull dades: Miquel ^Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Catalunya Romànica i Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada