dijous, 11 de maig del 2023

SANTA MARIA DE MONTMAGASTRELL. TÀRREGA. URGELL

 AVANCEM PER L’URGELL 

El lloc de Montmagatrell havia estat conquerit en 1070-80 pel comte d’Urgell. L’església fou donada entorn del 1100 pels senyors d’Òdena a Sant Pere dels Arquells, que era una pabordia del monestir de Santa Maria de l’Estany. El 1395 la dècima es pagava a la mitra d’Urgell. Fins al segle XIX fou anomenat Montmagastrell de Montfalcó. 

Al segle XVIII, Montmagastrell era domini senyorial dels Lanuza i la seva hereva Maria Helena de Lanuza s’emmaridà el 1745 amb Gener (VIII), hereu dels marquesos de Dosaigües, creadors, sembla, del poble actual. La línia successòria de la senyoria continuà amb Gener (IX) Francesc, mort el 1820, i amb Gener (X) Maria, mort el 1853. Eren senyors també de Montfalcó, Castellnou i Conill. Abans de la construcció del canal d’Urgell, les seves terres eren conegudes amb el nom de plans de Llenguaeixuta . Fins el 1969, Santa Maria de Montmagastrell va pertànyer a l’antic municipi de Claravalls. 

L’església de Santa Maria de Monmagastrell va ser aixecada entre el 1782 i el 1792. És una església barroca de façana exterior d'obra vista i amb una portalada emmarcada entre pilastres que sostenen un frontó triangular. La façana finalitza en formes desenvolupades de volutes laterals donant cert moviment a la façana. 

El campanar és de base quadrada i només té un sol tram amb dues campanes interiors visibles a partir de les obertures en forma d'arc de mig punt. 

A l'interior l'església és de nau única coronada per una coberta de falsa cúpula radial, concretament dividida en 10 nervacions que descendeixen el pes cap a una línia d'imposta que es perllonguen verticalment pels murs laterals gràcies a unes pilastres adossades que van fins al nivell del sol. Lateralment, a cada banda, hi ha obertes tres capelles a les quals s'accedeix mitjançant un arc de mig punt. La part de l'absis central és poligonal i rematat per una gran venera sostinguda per dues trompes laterals. A la part posterior de l'església hi ha un contracor elevat a dos nivells. 

Santa Maria de Montmagastrell, és una església protegida com a Bé Cultural d'Interès Local. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau 

Fons documental: Catalunya Romànica i Viquipèdia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada