dijous, 4 de maig del 2023

SANT MIQUEL DE PUIGVERD D'AGRAMUNT. URGELL

 AVANCEM PER L’URGELL 

Ens cridava l’atenció la petita capella sota l’advocació de Sant Miquel molt a prop del carrer del mateix nom. Cercant dades ens hem quedat en moltes dubtes. La informació no és suficient clara. En alguna de les notes ens diuen: romànica segle XI I XII; altres dades segle XIV. Per la seva aparença podria ser molt bé romànica 

Dedicada originalment a sant Miquel, ara es coneix com l'ermita de la Mare de Déu del Roser.

Petita ermita que comparteix advocació de Sant Miquel i també la Mare de Déu de Gràcia. És un petit temple d'una sola nau coberta amb volta de canó amb arcs de reforç interiors. Algun d'aquests arcs finalitza amb una mènsula figurada. Dues són busts masculins barbats, una altra és un cavaller i una quarta és de difícil interpretació. 

És capçada per un absis poligonal. Externament es troba coberta per un sostre a dues aigües i els murs són a base de carreus de pedra regulars. 

La façana és de formes senzilles amb una entrada resolta amb un arc de mig punt dovellat amb l'anagrama de la Verge Maria al centre. Sobre l'entrada s'aixeca un campanar d'espadanya amb dues obertures i una sola campana. 

Va ser restaurada l'any 1994. 

Sant Miquel de Puigverd d'Agramunt és una església  inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documental: Viquipèdia i altres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada