dimarts, 23 de maig del 2023

SANT MIQUEL DE LLOBEROLA. BIOSCA. SEGARRA

 PAS A PAS PER LA SEGARRA 

Seguint el cicle promogut per Catalunya Sacra en aquesta ocasió visitàvem  aquesta església. Ens va acompanyar i exercir de guia la Doctora Maria Garganté. Un goig escoltar les seves detallades explicacions. 

Lloberola és un poble situat a l’esquerra de la riera de Sanaüja.

Aquesta església és la parròquia del petit poble de Lloberola, situat al nord de Biosca. És al peu del castell de Lloberola, al costat d’algunes cases. El primer esment del lloc de Lloberola s’ha de cercar en el testament del comte Ermengol I d’Urgell del 1007 (1009), el qual manà que es lleguessin quatre parelles de bous que tenia a Lloberola com a almoines per a la salvació de la seva ànima. La parròquia de Sant Miquel no és coneguda fins el 1065, que Ermengarda deixà en testament una coromina a Sant Miquel de Lloberola. 

El capellà de Lloberola apareix esmentat en la relació del pagament de les dècimes del 1391. Eren capelles o sufragànies de la parròquia de Lloberola Santa Maria del Solà, Sant Miquel del Masdenforn i Sant Andreu de Montconill. L’església actual no conserva res de l’època romànica, perquè és una reconstrucció posterior. 

En origen la parròquia fou del bisbe d'Urgell, si bé després fou donada al monestir de Solsona amb Sant Miquel del Mas d'en Forn. Posteriorment passaren a la mensa episcopal de Solsona.

L'església és situada en una part elevada del poble i consta d'una nau amb capelles laterals, sagristia i cor als peus. La façana principal té una porta quadrangular i rosetó. El campanar és al costat de l'epístola i és de dos cossos separats per una motllura convexa. A la part exterior hi ha una balustrada d'obra. La teulada és a dues aigües. Pinacles amb boles decoren la torre campanar i la façana i té dos absis quadrangulars a cada mur lateral.


Dins l’interior destaquen dos sarcòfags, diferents retaules i una treballada creu processional
 

Sant Miquel de Lloberola és una església en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia. M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada