CAMINANT PEL PALLARS SOBIRÀ
Burg Està situat a la dreta del Barranc o Torrent de Burg i als peus del Solà de Burg, en el vessant sud-oest de la Serra de Màniga i als peus, sud-est, d'el Farro. Queda a llevant del poble de Glorieta.
Sense que arribar a tenir del tot aparença de població compacte, les cases de Burg són en el vessant meridional de la serra (El Ferri), a banda i banda del Torrent de Burg. Té a la part central l'església parroquial de Sant Bartomeu i a l'extrem de llevant la capella de Sant Francesc.
Va tenir un castell del qual no queda pràcticament res més que una paret de l'església primitiva dedicada a Sant Cristófol, descrit per Pere Tragó el 1519, el que «fa pensar que no degué ésser enderrocat per ordre del duc de Cardona l'any 1513».
L’esment més antic conegut de la vila de Burg data del 1032, en què el comte de Pallars Sobirà, Bernat, i la seva mare Estefania vengueren un feu i una parròquia a la vila de Burg a Miró Bardina per un mul, una sella i cinc cuixes de porc, tot plegat valorat en 100 sous.
Burg és també una de les parròquies esmentades en l’acta de consagració de la Seu d’Urgell, dins la vall de Tírvia. L’any 1073 aquesta parròquia, juntament amb les de Baien i Alendo, eren del bisbe d’Urgell, el qual les establí a Orset i al seu nebot Drog. En el testament del 1093 del bisbe Guillem Arnau, aquest deixà a la Seu d’Urgell un alou que tenia a la vila de Burg.
L’església parroquial de Burg ha estat dedicada a dues advocacions, la de sant Cristòfol i la de sant Bartomeu. En la relació d’esglésies parroquials del deganat de Cardós visitades pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona, l’any 1314, se cita l’església de Sant Cristòfol de Burg. En la dècima del bisbat d’Urgell del 1391, sols es diu que els dos capellans de Burch han de pàgar la quantitat d’onze sous. L’advocació de l’església apareix en una relació de parròquies de l’oficialat de Tírvia datable al principi del segle XVI, en la qual consta que la rectoria de Sant Cristòfol de Beruch, que obté Antoni Calcolze, està valorada en 11 lliures.
En canvi, en la visita pastoral del 1575, l’església apareix amb el titular de sant Bartomeu, mentre que en la visita pastoral del 1758, el titular és sant Cristòfol. En aquesta visita, el visitador indicà que l’església era nova, amb un altar principal i quatre de secundaris, un d’aquests dedicat a sant Bartomeu. L’any 1904, l’església era dedicada a sant Bartomeu, advocació que conserva actualment.
De la primitiva església romànica de
Sant Cristòfol es conserva només part del seu mur nord, adossat a la roca,
darrere la població actual i sota el penyal del castell, que correspon a un
edifici d’una sola nau, segurament coberta amb embigat, i capçada a llevant per
un absis semicircular, precedit d’un arc presbiteral del qual es conserva el
brancal nord. L’aparell és de pedra llosenca sense treballar disposada
irregularment en filades horitzontals, i palesa les formes rurals de les
construccions del segle XI o potser del principi del segle XII.
Sant Bartomeu de Burg està catalogada com a Bé integrant del patrimoni cultural català.
Text i
recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia:
M. Rosa Planell Grau
Fons documentals:
Catalunya Romànica i Viquipèdia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada