dijous, 24 d’agost del 2023

SANTA COLOMA DE LLARVÉN. SORT. PALLARS SOBIRÀ

 CAMINANT PEL PALLARS SOBIRÀ

LLarvén és un poble enfilat a les muntanyes que tanquen per la dreta la vall de la Noguera Pallaresa. Està situat en una carena a la dreta de la Llau del Carant i a l'esquerra del Barranc de Montardit.


La primera referència d’aquesta parròquia data de l’any 1129, en què Roger Clezne donà a Santa Maria de la Seu la meitat del delme de la parròquia de Santa Coloma de Larven, encara que l’esment més antic del lloc, més concretament del seu castell data del 1079. 

En la relació de parròquies visitades pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona entre els anys 1314 i 1315 consta, dins el deganat de Montenartró, l’església de Santa Coloma de Lartven En les visites pastorals del 1575 i 1758, ja dins l’oficialat de Sort, Santa Coloma de Llarvén apareix com a sufragània de Santa Cecília de Montardit. Actualment depèn de la parròquia de Sort. 

Santa Coloma de Llarvén éstà situada a l'extrem sud-oest del petit poble de Llarvén. 

És una petita església d’una sola nau i planta rectangular. La porta és d’arc de mig punt i sota el campanar hi ha un ull de bou. 

El campanar d'espadanya és situat a la façana de ponent. Té una sagristia i el petit cementiri al costat. 

L’interior hi ha un bonic i senzill frontal i a la part superior de de la porta el cor il·luminat per l’ull de bou de la façana.

 

En aquesta ocasió, per desgràcia poques vegades passa, la petita església ens va permetre entrar- hi a fotografiar el seu interior. Gràcies!!! 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Fons documentals, Catalunya Romànica i Viquipèdia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada