dilluns, 30 de setembre del 2013

SANT PERE DE LLES. BAIXA CERDANYA.

TERRES DE BAIXA CERDANYA.

Baixàvem dels llacs de la Pera en una de les nostres habituals sortides per a gaudir dels bells paratges pirinencs i en arribar al poble de Lles vam detindré el cotxe i seguidament visitàvem la seva església sota l’advocació de Sant Pere.


Buscant l’etimologia de nom de Lles en el diccionari Alcover Moll dóna com a probablement el seu origen pre-romà .

El poble de Lles de Cerdanya (abans simplement Lles, fins l’any 1994), (1480 m) és un municipi de la Baixa Cerdanya al Baridà. Inclou l'entitat municipal descentralitzada d'Arànser.

E
El poble de Lles s' ordena a l'entorn de l'església parroquial de Sant Pere i és situat en un replà orientat a migjorn, al pendent de la muntanya.
 
El parròquia i lloc és esmentat ja el 839 en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell. El castell de Lles , les restes del qual són al cap del poble, ja consta dins el comtat de Cerdanya al segle IX; era el centre de la senyoria de Lles , que comprenia la vall de la Llosa.

Documentada des del segle X, l'església de Sant Pere de Lles té origen romànic però ha estat molt modificada en època posterior.  

L’església de Sant Pere  és un edifici d'una sola nau i planta rectangular.

Presenta un feixuc campanar de torre de planta quadrada format per dos cossos i amb teulada piramidal de pissarra.

La porta adovellada, d'arc de mig punt, és al mur de migdia. En una dovella hi ha inscrita una data (1593).


Malgrat que la construcció del temple es remunta al segle XII, la seva primitiva estructura romànica no és recognoscible.

Sant Pere de Lles està protegit com a Bé Cultural d'Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada