divendres, 18 d’octubre del 2013

SANTA MAGDALENA DE RUPIT. RUPIT I PRUIT. OSONA.

TERRES D’OSONA.

Visitàvem en aquest ocasió la capella de Santa Magdalena de Rupit, d'estil barroc i edificada el segle XVII, que es troba en una petita serra davant de Rupit, a l'altra banda de la riera, a migdia.

Aquesta capella, dedicada a Santa Magdalena, sembla ser una edificació del segle XVII malgrat que estigui construïda d'una forma arcaica que a vegades la fa confondre amb una edificació romànica.

Les primeres notícies daten del 1660. Se sap que al 1687 en tenia cura l'artesà Rafel Simó i Quatrecases. S'hi feren algunes deixes testamentàries a les darreries del segle XVII i inicis del XVIII i per una notícia de la consueta del 1790 se sap que el 22 de juliol, mitja hora després de sortir el sol, es cantava missa a la capella, i a la tarda completes.

Segons el bisbe Corbella, que va visitar la capella a principis del segle XX, a l'altaret hi havia dues imatges de marbre del segle XV; una de Santa Margarida i l'altra de la mare de Déu de Gràcia, que passaren al Museu Episcopal de Vic.

 
Està orientada de tramuntana a migdia, és de planta de nau única i un absis quadrangular on s'obre una finestra rectangular. A la banda de ponent hi ha tres grossos contraforts sobre els quals s'aguanta una teuladeta que resguarda uns bancs adossats a la paret.

A migdia hi ha la façana, amb un gran portal adovellat i una finestra d'arc de mig punt; al costat del portal hi ha una finestra rectangular.

Al frontispici s'eleva un campanar d'espadanya d’un sol ull que conserva la campana.
 

L'interior és de pedra vista, coberta amb volta de canó i arcs torals. És construïda amb pedra unida amb morter i la part de la façana és arrebossada. A ponent, on ara hi ha els contraforts, hi hagué un casal on residia l'ermità.

 
Restaurada el 1973, els voltants foren convertits en parc públic i retornà el culte el mateix any. La seva festa és el 22 de Juliol.

En la nostra fotografia de l'interior el sol travessa la finestra de l’absis il·luminant l’altar com si volgués donar llum a l’ànima dels creients.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada