dijous, 31 d’octubre del 2013

SANT ROMÀ DELS VILARS. ESCALDES-ENGORDANY. ANDORRA.

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA.

Visitàvem en el nostre periple andorrà l’església de Sant Romà del Vilars en la parròquia d’Escaldes-Engordany.

 
L’església de Sant Romà es troba entre les feixes del solà d’Engordany, a pocs metres de les cases dels Vilars, a 1.861 m. d’altitud. al peu del pic de Padern.

Sant Romà és una església d’estil preromànic, l’origen de la qual se situa al segle X, que havia estat propietat del monestir de Sant Serni de Tavèrnoles.

És una església rural i austera, de les més antigues d'Andorra. 

La planta de d'una única nau rectangular amb un absis quadrangular a l'est separat de la nau per un arc triomfal que ocupa tota la llum. És curiosa la finestra monolítica de la paret sud de l'absis, tallada en un bloc de tosca, llastimosament mig tapada per una reixa. L’absis té dues altres obertures de forma el·líptica, als murs sud i est.

En el costat oest es va aprofitar, en època desconeguda, el desnivell del terreny per construir un nou cos de dues plantes amb un pòrtic cobert i a sobre el cor.

La porta quadrada s'obre a la façana sud. El sòl de la nau té un desnivell de 55 cm.

Els murs són de blocs irregulars de pedra calcària i llicorella seguint una distribució horitzontal. La teulada a dos vessants cobreix també l'absis.

Del mur oest sobresurt un campanar d'espadanya d'un sol ull amb coberta de mig punt bombada, fet de pedra tosca diferent de la resta de la construcció.

 
En l'església parroquial de Sant Pere Màrtir es conserva un retaule provinent de Sant Romà dels Vilars.

Un antic lloc per conèixer i remuntar-nos en la història andorrana.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada