dimecres, 19 de febrer del 2014

SANT JAUME D’ENGORDANY. ESCALDES-ENGORDANY. ANDORRA.

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA.

En una tarda bromosa i mig plujosa visitàvem el poble d’Engordany (16.391 hab. 2009).
 
El poble d’Engordany (1109 m. d’alt) està situat a mà dreta del Valira d’Orient, davant de la seva confluència en el Valira del Nord i al vessants meridional del pic de Padern. Fou un petit llogaret, al centre del qual hi hagué l’església de Sant Jaume, que ja a mitjans del segle XII havia figurat entre les possessions del monestir de Sant Serni de Tavèrnoles.
 
Engordany havia estat un poble diferenciat de les Escaldes i el més antic ja que ja era habitat pels voltants del segle II o I aC. Amb el creixement d'Andorra la Vella, les Escaldes i d'Engordany, les tres poblacions han format un conjunt urbà del qual actualment les Escaldes i Engordany formen una sola ciutat anomenada Escaldes-Engordany i constituïda com la setena parròquia d'Andorra des del 1978, any en que va deixar de formar part de la parròquia d'Andorra la Vella.
 
L’església de Sant Jaume d’Engordany és documentada al segle XI. El 17 de gener de 1040, dat que el bisbe d’Urgell Eibau consagrà l’església de Sant Serni de Tavèrnoles, hom fa constar en l’acta que entre les possessions del monestir hi ha la nostra església  (“...et in valle de Andorra ipsam cellam de Sancti Jacobi de Engordany”).
En Catalunya Romànica ja ens diuen que en el moment de la seva visita ja era un pilot de runes. En unes obres anteriors havien estat trobades restes d’època medieval.
D’aquesta antiga cel·la monàstica queda només visible la part inferior de l’absis. Als anys 50, però, l’edifici es va ensorrar totalment. L’església actual és d’estil contemporani i va ser consagrada al mateix lloc que l’original el 24 de juliol de 1992.
La nova construcció de Sant Jaume d’Engordany s’utilitza actualment com a lloc de culte, i es oberta al públic en ocasions especials. Com a curiositat podem citar l’existència d’un petit camí que uneix aquesta església amb la de Sant Romà dels Vilars. 
 

De la fotografia de la maqueta de Josep Colomè reproducció de l’antiga església a l’actual hi ha representat el l’espai de temps des del segle XI al XX. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia : M. Rosa Planell Grau.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada