diumenge, 9 de febrer del 2014

SANT PERE D'ALTÉS. BASELLA. ALT URGELL.

TERRES DE L’ALT URGELL.

Visitàvem l’aturonada població d’Altés (40 hab. 2009) poble del municipi de Bassella (Alt Urgell), situat a 491 m d’altitud, a l’esquerra de la ribera Salada (que a l’edat mitjana era anomenada el riu d’Altés).

 
Segons Meyer-Lübke l'etimologia d'aquest topònim és d'origen ibèric (a l'acta de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell surt escrit amb la forma Aootense). Joan Coromines en diu que ve del basc ote-tsu ("ple d'esbarzers").

La seva església parroquial, dedicada a Sant Pere, era l'església de l'antic castell d'Altés i ja és esmentada a l'acta de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell, l'any 839.

En 1118 l’antiga església de Sant Pere del castell d’Altés fou donada per Arnau Guitard a la canònica de Solsona.

A mitjans del segle XIII va pertànyer als Josa. El 1259 Guillem Ramon de Josa era senyor de Altés, Ogern y la Salsa. El 1559 era senyor de Altés, Madrona, Ogern, Ceuró, la Salsa y otros lugares, Joan de Josa y de Cardona.  

El 1831 Altés era senyoriu de Mercader y Sadurní.

En l’actual església d’estil neoclàssic hi ha una inscripció que dona la data de 1818, que possiblement sigui la de la seva construcció.  

Església d'una nau amb dues capelles per banda emmarcades per una arcada de mig punt.. La construcció està arrebossada i no permet veure el parament. Porta adovellada amb un ull de bou. 

L’element més característic és el campanar d’espadanya de dos ulls, amb motllurats de pedra.  

A pocs metres de l’església hi ha el cementiri. 

Al costat de la rectoria hi ha les restes del castell de l’època medieval i d’estil romànic. 

Les cases del poble són edificades prop de l’església en el vessant de la muntanya. Són de casses de pedra amb coberta de teula alguna edificada damunt de roques.  

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada