divendres, 7 de febrer del 2014

SANT BARTOMEU. SANT JULIÀ DE LÒRIA. ANDORRA

PETJADES DAMUNT TERRA ANDORRANA. 

En la nostra estada a Andorra visitàvem aquesta petita capella i fèiem unes fotografies. A la pàgina d’internet del Comú de Sant Julià trobàvem aquesta explicació.  

A aquest Sant està dedicada la capella privada propietat de la Casa Molines, que durant segles ha estat una de les cases pairals de major riquesa i prestigi de la parròquia. Avui en són copropietàries les famílies Molines i Josa.  

Pels seus elements interiors es pot datar aquesta petita edificació al segle XV.

A l’interior destaca el retaule que presideix l’altar, que data del segle XVI i és un dels pocs d’estil renaixentista que hi ha al país, en el nínxol central hi trobem una imatge de Sant Bartomeu.

També cal destacar el baldaquí, únic al principat, que consisteix en una pintura sobre fusta suspesa sobre l’altar i que representa la glorificació de Jesús, presenta elements gòtics i d’altres de més recents, que permeten datar-lo al segle XV.
 
A principis d’aquest segle es va eliminar la porxada de la capella, però en una recent restauració efectuada l’any 1985 es va partir de la informació proporcionada per velles fotografies d’època.

Val la pena gaudir de la visita a Andorra i conèixer la seva història.  

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada