dimecres, 5 de febrer del 2014

SANT VICENÇ DE LA LLAGUNA. CONFLENT. CATALUNYA NORD

PETJADES PEL CONFLENT

Aquest cop i empesos per causes meteorològiques que ens obligaren a canviar el nostre itinerari visitàvem el bonic poble de la LLaguna (situat a 1657 m. d’alt).

La Llaguna (o la Llagona i en francès La Llagonne) és un municipi nord català (246 hab. 2009) de la comarca del Capcir. Administrativament és una comuna del departament francès dels Pirineus Orientals.

Situat a la capçalera de la Tet i estès al llarg de la riba esquerra del riu, des de prop de l’estany de la Bullosa fins a Montlluís i a l’altiplà de la Quillana (coll de Castelló, 1 720 m), que comunica l’Alta Cerdanya amb el Capcir i el Llenguadoc. Està situat al sud de la comarca just a la confluència amb l'Alta Cerdanya i el Conflent. De fet, alguns autors l'inclouen en aquesta darrera comarca.

Allotja el petit aeròdrom de Montlluís situat al coll de la Quillana. En el municipi s'hi inclou també el nucli dels Cortals.

Església romànica sota l’advocació de Sant Vicenç del segle XII, va ser construïda damunt les ruïnes d’un antic castell . Va ser renovada en els segles XVIII i XIX. La nau és de volta d’arc trencat. L’absis actual és recte i reemplaça a l’antic romànic. El mur meridional és l’original i presenta tres obertures, dues són tancades) i una finestra.

El portal romànic és al centre de la nau. Damunt de la clau és manté un escut esculpit molt gastat. L’antiga escala de pedres sense treballar per accedir-hi encara subsisteix.

El campanar d’espadanya de dos ulls es troba damunt la façana de nord- oest. La teulada és coberta amb lloses gruixudes de llicorella extretes de la mateixa regió.

També conserva una notable Majestat de la fi del s XII; restaurada a partir del 1968, hom hi ha trobat restes de pintures romàniques i d’un antependi de la mateixa època.

La torre anomenada "capil" està prop de l'església i situada una mica més elevada sobre el  promontori que domina el poble. Es conserven les restes mig enrunades d’una torre circular construïda amb de pedres grosserament tallades i potser també una construcció del segle XII.

Aquesta torre formava part d’un conjunt de torres de guaita i comunicació entre parròquies veïnes. Està en efecte visible per senyals òptiques a les torres de Fetges (desapareguda) de l Quillana (també desapareguda) i l’Ovença ( ruïnosa, sota de Mont- Lluis)

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada