dimarts, 4 de juny del 2019

SANT MIQUEL DE LA SEU D’URGELL. ALT URGELL

TERRES DE L’ALT URGELL

Visitàvem el preciós claustre de la catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell. En un dels seus costats s’obria a la nostra curiositat l’església anomenada de Sant Miquel. Per addicció, al nom propi, van entrar  per conèixer-la. 


L’antiga església de Sant Miquel ocupava el solar on ara es dreça l’església gòtica de Sant Domènec. L’any 1021, en el testament del sacerdot Vives, hi ha una deixa a favor de l’obra de l’església de Sant Miquel. L’església fou edificada pel bisbe Ermengol que, en el seu testament del 1033 (on s’especifica que ell l’edificà) li deixà diversos alous, a més de masos i les propietats que posseïa a la vall de Ripoll.


Sant Miquel, documentat com a cenobi ja l’any 1037, fou objecte l’any 1096 d’una important deixa testamentària amb la condició que els clergues que servien l’església havien de viure sempre sota la regla de sant Agustí. Aquesta clàusula es degué complir, car l’any 1122 la canònica de Sant Miquel era reorganitzada sota la regla agustiniana i amb la direcció d’un prior. La decadència de la seva comunitat al llarg del segle XIII fou la causa que el bisbe Guillem de Montcada (1294-1308) suprimís la comunitat i adjudiqués els seus béns a la canònica de Santa Maria. A mitjan segle XIV l’església fou donada a la comunitat de Sant Domènec, que hi bastí un nou edifici sota l’advocació de sant Domènec.















La tituraritat de Sant Miquel passà aleshores a l’església de Sant Pere, situada a llevant de Santa Maria. Havia estat consagrada amb el nom de Sant Pere de la Seu, al segle X, però va ser de nou consagrada l’any 1364 sota l’advocació  de Sant Miquel.

L'actual edifici va ser construït entre l'any 1055 i 1092, segle XI, sent l'església més antiga del conjunt catedralici i l'única que ha arribat als nostres dies del conjunt monumental construït per Sant Ermengol.

L’actual església de Sant Miquel és de nau única amb transsepte i capçalera a llevant, formada per tres absis semicirculars, el central més gran. La seva construcció segueix les formules de l’arquitectura romànica llombarda amb alguna originalitat, com les singulars finestres del transsepte.


Actualment manté la capçalera i el perímetre de la nau original, especialment als murs nord i oest. La nau ha sofert diverses modificacions , com l’afegit dels arcs de diafragma al segle XIV o la reconstrucció total del mur sud en la restauració de 1971-72.

La coberta és d’embigat de fusta i posseeix un campanar de punxa amb quatre obertures superiors.

Té dues portes, una a la façana nord que comunica amb el claustre de la catedral i una a la façana sud totalment nova. 


Al Museu Nacional d'Art de Catalunya, es troben els retaules de Sant Ermengol i Sant Ot, i nou taules gòtiques. L'anomenat Absis de la Seu d'Urgell data del segon quart de segle XII i es trobava a l'absis central de l'església de Sant Miquel, les quatre figures centrals del semicilindre són Andreu, Pere, Maria i Joan i sobre elles el gran Pantocràtor. Les pintures originals també estan custodiades al MNAC, mentre que a l'absis de l'església es mostra una reproducció

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada