dissabte, 8 de juny del 2019

SANT PERE DE CASTELLAR DE LA RIBERA. SOLSONÈS

TERRES DEL SOLSONÈS

Castellar de la Ribera és el poble que dona nom al municipi i alhora és una de les quatre entitats de població que el composen


Al N del terme, a l’esquerra de la Ribera Salada, hi ha el poble de Castellar de la Ribera (60 h.2006/657 msnm.). Aquest és format per l’església, la rectoria, la casa del comú i un parell de cases de pagès, prop de les restes de l’antic castell de Castellar.

Aquesta torre de guàrdia o fortificació es trobava en un lloc estratègic i els seus castlans esdevingueren la família senyorial predominant d’aquesta contrada, primer sota els comtes d’Urgell i després sota els Cardona. Des del segle IX els comtes d’Urgell anaren repartint aquestes terres i la canònica de Solsona hi obtingué algun mas, però la jurisdicció civil fou sempre dels castlans.

Al capbreu, sovint citat, de l’any 839 (còpia del segle XI) l’Acta de consagració de la catedral d’Urgell consta ja Castellar. La documentació és més aviat escassa, però per ella sabem que ja el 10 de gener de 1037 un tal Ramon deixà en el seu testament una mula a Sant Pere de Castellar. 

Un altre testament del 20 de setembre de 1177 parla de l’honor que Ot Berenguer donà a Sant Pere de Castellar. Finalment, Sant Pere de Castellar apareix esmentat el 20 de setembre de 1332, en la venda del mas Purgimon, situat dins la parròquia de Castellar.

A la fi del segle XII i al segle XIII n'eren senyors els Galceran de Santa Fe, però la nissaga que perdurà més aquí i a Ceuró fou la dels Josa, i vers el segle XVI la dels Josa i Peguera. El 1828 hi continuaven els descendents d’aquesta família i hi tenia també certs drets l’ajuntament de Solsona. Els béns que corresponien a l’Església de Solsona foren cedits pel bisbe Mezquia (1746-72) a les religioses de l’Ensenyança de Barcelona, que s’establiren a la ciutat el 1758.

Pel que fa a l’aspecte arquitectònic, l’església actual ha canviat molt respecte a la primitiva, bé que probablement de l’enderroc de la romànica i del castell fou aprofitada la pedra per a bastir-ne no sols el temple, sinó també les altres dependències annexes.

Sant Pere de la Ribera  és una construcció romànica molt desfigurada per les reformes posteriors, especialment les efectuades al segle XVIII. L'església és de planta rectangular amb dos capelles laterals. A l'interior, veiem el cor i la volta de canó. S'ha de destacar també l'altar barroc amb un retaule.

A l'exterior, destaca el campanar d'espadanya amb dos finestres i l'ull de bou del frontis.


Al mur de tramuntana del temple, vora el frontis, hi ha encastat un bloc de pedra rectangular, bé que mutilat, decorat amb dos motius inscrits en sengles cercles. També hi ha un altre carreu a l'interior dels baixos de la rectoria. Hi ha esculpida una creu potençada a mà esquerre i un gran sol a mà dreta.

Sant Pere de Castellar és una església inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada