dimarts, 11 de juny del 2019

SANT JOAN DE GINESTAR. CASTELLAR DE LA RIBERA. SOLSONÈS

TERRES DEL SOLSONÈS

Ginestar és una masia (569 msnm.) situada a la dreta de la ribera Salada, davant Castellar de la Ribera ( cap del municipi).


En aquesta església hi anaven a missa els veïns més propers, com la Masia de Purgimon i els estadants del Molí de Querol. Al paviment de la nau, existeixen tres tombes de diferents famílies de la zona que són: la família Ingla 1704, la família Purgimon 1646 i la família Querol 1777. L’església és sufragània de la de Sant Pere de Castellar. 

Església d'una sola nau sense absis. La planta és rectangular. De l'interior destaca el retaule i el cor, que està en mal estat. El parament interior està cobert de guix, també en mal estat, amb humitats.


La volta és de canó i tan sols existeix una obertura a l'exterior a la sagristia. En el frontis existeixen dos ulls de bou i el campanar d'espadanya té dues finestres cobertes per arcs de mig punt. La coberta és a dues vessants i el parament exterior està format per carreus de reble.

Segons dades en el seu interior es conserven tres retaules barrocs. El més gran, de 1786, té a la fornícula central una imatge del segle XX i li manquen la resta d'imatges. Hi ha una part reconstruïda. Els altres dos, de la mateixa època, es troben a les capelles laterals. L'església ha patit robatoris que han malmès els retaules.


Ens cridava l’atenció la finestra de la part superior de l’absis pla formada per tres blocs de pedra

Sant Joan de Ginestar és una església d’estil barroc que forma part de la diòcesi de Solsona. És un monument protegit i inventariat dins el Patrimoni Arquitectònic Català.

Text i recull dades, Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada