dimarts, 21 de gener del 2020

SANT MARTÍ DE LLADORRE. PALLARS SOBIRÀ

CAMINANT PEL PALLARS SOBIRÀ

El poble de Lladorre (51 h. 2001/1052 msnm.)  és situat a la riba esquerra  de la Noguera de Cardós, al sector més meridional del terme municipal. És format per dos nuclis separats per un coster, on s’alça l’església parroquial de Sant Martí. És a la sortida d’un estret congost que era vigilat pel castell de Lladorre, les ruïnes del qual s’alcen encara a ponent del poble, a l’altre costat del riu i de la carretera.


El primer esment, ara per ara, conegut del lloc de Lladorre és de l’any 1146, en l’acta de consagració de l’església de Sant Martí de Cardós o el Pui, en la qual els habitants  d’aquesta vila es comprometien a pagar anualment a la nova església, pel seu manteniment, un modi de blat. L’any 1314, en la relació d’esglésies parroquials del deganat de Cardós, visitades pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona, consta l’església de Sancti Martini de Ribera Ayque, que per ordre o itinerari de les esglésies visitades ha de correspondre a Sant Martí de Lladorre, encara que podia tractar-se de Sant Martí de Cardós. Tanmateix aquesta última no gaudí mai, segons sembla ser, de la categoria d’església parroquial, tot al contrari  que l’església de Lladorre. En la visita pastoral del 1575 consta que el teulat de sobre l’altar havia de ser reparat.

A l’actual temple però, havien de fer-se importants obres de restauració entre els segles XVI i XVIII, si fem cas de les mil·lèsimes que es troben a la façana: una de 1587 entre l’espitllera i el angle dret i, una altra de 1769, situada damunt la porta.

Església d'una sola nau, dividida en tres trams, amb capelles laterals i capçalera rectangular al nord. A la façana del sud s’obre la porta d’arc de mig punt adovellada, i per damunt d'aquesta un òcul. Als extrems hi ha estretes espitlleres. El seu mur està arrebossat i emblanquinat, les zones dels murs on l'arrebossat ha caigut s'hi veuen paraments de maçoneria picada amb molt de morter de calç entre les juntures.


A l'oest de la façana s'aixeca la torre campanar merament funcional d'un barroc rústic i auster típic de les terres pallareses. Té un primer alt cos de planta quadrada; el segon octagonal està coronat per una cornisa destacada i una teulada piramidal vuitavada de pissarra negra amb inflexió a la base. Els seus murs són de paredat de llosa amb un arrebossat emblanquinat en no pas massa bon estat de conservació; unes motllures es troben a diversos nivells: una separa els dos cossos, les altres dues estan sota finestres i a l'arrencada dels arcs. La cel·la, amb una campana, queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; la de llevant està cegada.

L’interior de l’església va ser cremat durant la Guerra Civil espanyola. Presideix la capçalera, pintada amb una orla, una gran imatge de Sant Martí, patró del poble, acompanyat de les imatges de la Concepció, Sant Antoni de Pàdua i Sant Sebastià. Al presbiteri es troba una creu i una artística llanterna processional de llauna. A cada lateral es troben les dues capelles, cobertes en trams de galeries obertes a la nau. A la primera capella hi ha les imatges de la Mare de Déu, Sant Isidre i Sant Josep, al lateral dret un Sant Crist de grans dimensions i la Mare de Déu dels Dolors. En la segona una imatge de Sant Joan i també una imatge de Santa Cecília, procedent de la desapareguda capella situada a l’espai del cementiri.


Complementen la decoració dins la nau dues piques beneiteres de pedra situades a ambdós costat de la porta, sota el cor. Una pica de batejar es troba sota el campanar i un artístic llum de brandonera és suspès al mig de la nau amb tires i boles de vidre.

Sant Martí de Lladorre és una església catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau
Berga, 18/01/2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada