dijous, 5 d’agost del 2021

SANTA MARIA. SERRA DE DARÓ. BAIX EMPORDÀ

PASSEJANT PEL BAIX EMPORDA 

El poble de Serra de Daró, és emplaçat a l’esquerra del Daró, damunt d’un turonet. el suficient elevat per evitar les freqüents pujades del cabal del riu en èpoques de pluja. De fet, fins a la segona meitat del segle passat aquest riu tenia un curs molt més allunyat, cap al sud, i buidava les seves aigües a l'estany d'Ullastret, actualment dessecat. Les cases s’agrupen entorn de l’església parroquial, sense cap disposició urbanística clara, ocupant un espai força extens. 

L’any 959 consta que el magnat Riculf tenia propietats “in villa que vocant Serra”. L’any 1017 en una butlla del papa Benet VIII era confirmat un alou de Serra al monestir de Banyoles.

L’església de Santa Maria ja existia l’any 1123, data de l’acta de consagració de l’església de Sant Iscle d’Empordà, on és consignat que pel cantó de llevant del seu terme limitava amb el de la parròquia de la Serra. La parròquia de Santa Maria de Serra també és esmentada l’any 1198. L’edificació actual no conserva cap rastre d’edificis anteriors.

Fou reconstruïda vers el 1881, any que figura a la façana. El bisbe de Girona, Tomàs Sivilla la beneí el primer de juny de 1884. És un gran edifici amb capelles laterals i absis poligonal. No té un estil gaire definit però posseeix detalls neoclàssics,. El campanar es troba situat a la banda dreta.

La façana presenta una portalada d'inspiració clàssica, rectangular, amb brancals-pilastra, entaulament amb inscripcions i frontó triangular amb un petit òcul central. El conjunt es completa amb dues obertures rectangulars a la planta baixa i quatre de circulars a la part superior, una d'elles més gran i centrada, a més d'una fornícula buida damunt la porta d'accés. L'acabament de la façana és amb arquets llombards estilitzats. 

La torre-campanar del segle XVII o XVIII és l’únic que resta d’època anterior. El campanar és de planta quadrada, amb quatre obertures d'arc apuntat a la part superior. La seva coberta apiramidada no sobrepassa l’alçada que té la teulada del temple. 

Santa Maria és una església inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

 Text i recull dades. Miquel Pujol Mur

Fons: Catalunya Romànica, IPAC, Viquipèdia

Fotografia: M. Rosa Planell Grau 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada