dijous, 19 d’agost del 2021

SANT NICOLAU. ORDIS. ALT EMPORDÀ

 PASSEJANT PER L’ALT EMPORDÀ 

L’església de Sant Nicolau es troba al veïnat del mateix nom, format per masies escampades al sector meridional del terme municipal d’Ordis,  prop del marge dret de l’Àlguema. 

Hom no coneix notícies històriques concretes sobre la capella de Sant Nicolau, actualment sufragània de la parroquial de Sant Julià d’Ordis.  Segons alguns estudis podia haver estat l’antiga església parroquial d’Ordis, però no es poden confirmar ja que els dos edificis tenen construccions coetànies. 

Sant Nicolau d’Ordis  és una església romànica  del segle XII. L’edifici és d'una nau amb absis semicircular. Aquesta nau és coberta amb una volta apuntada i seguida, mentre que la volta absidal pren la forma ametllada i comunica amb la nau per un plec apuntat que marca la gradació de nivells, no gaire acusada. Al paviment, dos graons assenyalen també la divisió entre els dos espais interiors.

L’interior de l’església ha estat cobert d’arrebossat; a l’absis hi ha una imitació moderna de carreuada. 

La portalada romànica és de dos arcs en degradació, llinda i timpà monolític. És una portada d’una gran simplicitat que s’inscriu dins una tipologia molt corrent en el romànic tardà del nord-est català. Aquesta portalada actual va estar tapiada durant molt de temps, i es va fer una entrada a la façana principal, però els anys noranta els treballs de restauració van fer que aquesta porta moderna es tapiés, i tornés a ser l'entrada principal. 

La il·luminació d’aquest temple s’aconseguí per mitjà de tres finestres de doble biaix i arcs de mig punt, les quals s’obren al centre del frontis, al mur de migdia i al fons de l’absis. 

Damunt de la testera trobem un campanar, del qual només en queden tres pilastres. Una cornisa incurvada corona exteriorment els murs laterals de la nau i el de l’absis. 

L’aparell és visible als paraments exteriors. És fet amb carreus de pedra sorrenca ben tallats i ajustats, que s’afileren amb regularitat, col·locats a trencajunts. La teulada ha estat renovada. 

Sant Nicolau d'Ordis és una església romànica inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fons: Catalunya Romànica i IPAC

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada