dissabte, 10 de novembre del 2018

MAIR DE DIU DERA PURIFICACIÓN. BOSSÒST. BAISH ARAN. VAL D’ARAN

PETJADES PER LA VAL D’ARAN

La vila de Bossòst (1183 h.2016/710 msnm.) és allargassada a la riba esquerra de la Garona en un eixample que forma la ribera. A la dreta del riu hi ha el raval de Sant Fabian, que es comunica per un pont de dos arcs amb el nucli principal. Per la seva situació, reclosa, i per l’alçada, el clima de la població és benigne i ha contribuït a la funció de lloc d’estiueig i residencial


Al cim d’una roca, sobre el raval de Sant Ròc, al N. de la vila, hi ha vestigis d’una construcció medieval anomenada Era Castèra, que sembla que va pertànyer als dominis senyorials d’Aimar de Bossost (el qual s’instal·là el 1320 a la vall d’Oueil, on enllaçà amb el llinatge francès dels Mayrègne).


Les troballes de tipus epigràfic i de monedes fetes al terme semblen demostrar l’existència del lloc en època romana. En documents medievals el lloc surt amb les formes Belsost, Bellsost, Bolsost o Bolson. Fou plaça reial i cap del terçó de Bossòst.

La vila de Bossòst, una de les més dinàmiques i coloristes del Baish Aran, acull un magnífic exemplar d’arquitectura romànica aranesa, l’església dera Mair de Diu dera Purificacion. 


L’església parroquial d’Era Purificacion de Maria constitueix l’exemplar més notable de l’arquitectura religiosa de la vall. Obra del segle XII, respon als cànons més tradicionals del romànic i s’ha mantingut amb molt poques reformes.

El primer que sorprèn de la seva magnífica arquitectura és la seva unitat estilística, que la converteix en un fidedigne document visual de l’arquitectura romànica. És així que Era Mair de Diu dera Purificacion esdevé un compendi de les principals característiques de l’art romànic.


La planta és basilical, ben orientada, de tres naus separades per arcs formers sostinguts per forts pilars circulars mitjançant simples àbacs llisos, volta central de canó seguit, la central, i les laterals de quart de cercle. Tots pilars són fets de pedra treballada i escairada, i coronats per impostes llises.

La il·lumina una finestra espitllerada a la terminal de la nau i, en època gòtica, foren obertes tres grans finestres al mur de migdia. Les naus són acabades pels corresponents absis semicirculars, els paraments exteriors dels quals tenen decoració llombarda, amb lesenes, arcuacions cegues i cornises, i amb finestres de volta de doble esqueixada, amb llindes d’arc de mig punt sense dovella, decorades amb fullatge i motllures d’escacs.


L’esvelt campanar és una torre de planta quadrangular adossada a l’extrem nord-est, configurada a partir de tres pisos sobre una alta base, amb finestrals i finestres geminades separades per frisos d’arcades llombardes i lesenes de tipus llombard. El campanar és exempt, i potser de construcció anterior a les naus. Tal vegada una torre de defensa

Les dues portalades romàniques son d’una gran riquesa iconogràfica. La del mur de tramuntana té tres arcuacions llises de mig punt, en degradació, que descansen sobre gruixudes impostes llises sobre dues columnes per banda i un estrep per cada flanc. Les motllures són llises i les columnes tenen els fusts exempts, cilíndrics i monolítics, acabats en capitells decorats amb motius vegetals i llaceries i una àmplia llinda ornada amb escacats (prolongació de les impostes llises sobre les quals descansen els arcs), un timpà format per una sola pedra de marbre, amb relleus molt arcaics, amb el Pantocràtor en actitud de beneir, voltat pels símbols dels quatre evangelistes (l’àguila, el bou, l’àngel i el lleó) i del sol i la lluna. Aquesta  portalada està inusualment ubicada a cauisa de l'emplaçament originari del poble de Bossòst a la banda septentrional respecte l'església. Popularment aquesta portalada és coneguda com la "porta del bisbe".


La segona portalada, al mur de migdia, presenta una estructura més senzilla i sembla ja del segle XIII.

El pedró és un pedestal romànic fet en marbre que aguanta l'arc de l'altar. La seva decoració és molt senzilla, en l'estructura general d'aquest cos destaquen dos columnes treballades sense capitells ni bases


A l'interior, guarda uns frontals d'altar barrocs (segle XVII) de fusta policromada, així com una pica baptismal d'immersió, romànica es troba encastada en una columna de l'església i té forma de flor. És de grans dimensions, realitzada en pedra i formada per dos cossos diferenciats: el cos i la pica. La pica, de format circular, consta de tres franges llises en horitzontal i en degradació continuada fins a coincidir amb el peu. El peu de la pica reposa sobre una base de ciment pòrtland lliscat. Originàriament aquesta pica es trobava a la plaça major formant part d'una gran font pública.

A l'absis central han estat descobertes restes d'unes pintures murals d'època gòtica del segle XIV, que representen l'adoració dels reis i la disputa dels doctors.


A la sagristia hom guarda una creu processional d’argent sobredaurat (segle XVI), una de les més refinades de la vall.

L'Assumpció de Bossostla Purificació de Bossòst o la Puríssima de Bossòst (en aranès Mair de Diu dera Purificacion) és una església romànica protegida com a Bé Cultural d'Interès Nacional.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada