dijous, 8 de novembre del 2018

SANT PERE DE VALLFEROSA. TORÀ. SEGARRA

PAS A PAS PER LA SEGARRA

Quan vam visitar la Torre de Vallferosa no podíem per més que aproximar-nos, els poc metres de distància, a conèixer l’església ruïnosa de Sant Pere del poble abandonat de Vallferosa.


El nucli de Vallferosa, que actualment és troba en ruïnes, sembla ser que estava format per tres cases: la rectoria, Cal Teuler (la Fonda) i cal Vilalta. Va estar habitat fins els vols de 1939, moment en que el front de la Guerra Civil va arribar a la població. Llavors la darrera família, el veïns de cal Teuler es van traslladar a una masia. Actualment Vallferosa està format per una vintena de masies, moltes d’elles habitades.

L’església de Sant Pere és un edifici d’estil barroc de mitjan del segle XVII.
Està formada per una nau rectangular, antigament coberta amb volta de canó, actualment esfondrada, De la qual només es conserven els murs perimetrals i els arcs torals.

A banda i banda del temple té capelles laterals cobertes amb volta d’aresta i maons. Entre les dues capelles laterals del costat dret hi havia el sarcòfag dels Brull, els senyors de Vallferosa. Actualment es troba al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.

A l'angle nord-oest de la façana s'aixeca la torre de campanar, que presenta una planta quadrangular de dos trams amb les arestes retallades i una balustrada de pedra. En cadascuna de les cares de la torre de campanar s'obra una llarga finestra d'arc de mig punt peraltat on havia antigament la campana anomenada Rosa.


La porta d'accés al temple té un entaulament amb un frontó triangular partit. Al centre d'aquest apareix una fornícula on hi havia una imatge de Sant Pere, actualment desapareguda. Damunt de la porta d'ingrés a l'església hi ha una gran rosassa que il·luminava l'interior del temple.


S'entreveuen altres estances de l'església, com per exemple la sagristia al o l'escala amb la que s'accedia al cor.

L’Associació “Amics de Vallferosa” una entitat sense ànim de lucre que va crear-se l’any 2003, té per objectiu vetllar per la Torre i el seu conjunt.


Sant Pere de Vallferosa és un monument protegit i inventariat dins el Patrimoni Arquitectònic Català.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada