dimarts, 6 de novembre del 2018

SANT CLIMENT DE VILALLER. ALTA RIBAGORZA

PETJADES PER L’ALTA RIBAGORZA

La vila de Vilaller (552 h.2005/981 msnm.) és damunt un esperó rocós a l’esquerra de la Noguera Ribagorçana. El nucli antic de Vilaller s’amuntega formant un dèdal de petits carrers irregulars estrets i costeruts . Al fons, a la plana de la vall, s’ha format un barri comercial, industrial i turístic, travessat per la carretera a la Vall d’Aran. Es comunica per un pont amb un petit raval sorgit a la dreta del riu.


L’església parroquial, dedicada a sant Climent és situada a la plaça que centra el nucli antic, és un exemplar barroc de la fi del segle XVIII. La data del 1798 és inscrita en una dovella a la porta principal, sota mateix de una fornícula amb la imatge de Sant Climent.

L’església parroquial es citada a partir del segle XIV, moment també en el que es documenta la pròpia població de Vilaller. De tota manera el sant titular, molt antic, ens permet afirmar que el seu origen és molt anterior, centrant-se clarament al període romànic. 

L’actual edifici és de tres naus, la central té quatre trams i és coberta amb una volta de llunetes damunt quatre arcs torals de mig punt lleugerament rebaixats; les laterals ho estan amb voltes d'aresta amb clau de volta merament decorativa.

El cor, als peus, ocupa el darrer tram de la nau principal amb una barana de fusta tornejada que descansa sobre d'un arc carpanell.
 
El frontis té un portal d'arc dovellat de mig punt, un òcul a mitja alçada i una cornisa angular; a la part alta, a banda i banda, hi figuren dues finestres rectangulars amb l'arc lleugerament corbat. Els seu murs mostren paraments de maçoneria mig carreuada.

El campanar és adossat al mur lateral de llevant fent angle amb el frontis. Té un primer cos robust de planta gairebé quadrada. El segon és octagonal i un de tercer cilíndric amb finestrals cecs; al seu damunt s'aixeca una torrella novament de planta octagonal amb finestres d'arc de mig punt obertes i cegues alternades; hi pengen campanes. Està coronat per una cornisa i una agulla vuitavada de pissarra amb inflexió a la base. Els seus murs són de maçoneria mig carreuada amb cantoneres de pedres rogenques ben escairades; una motllura corona el primer cos prismàtic rectangular; el cos superior o torrella és de recent construcció. Porta a la cel·la una escala de pedra sobre voltes, arrapada als murs i amb un ull central; a mitja alçada aquesta escala prossegueix amb la mateixa estructura però de fusta.

L'interior del temple està pintat de blanc menys el sòcol i les arestes dels arcs formers i motllures disposades damunt les pilastres que separen els arcs i les impostes motllurades que ressegueixen la base de les cobertes.


A l’interior hi ha un retaule presidit per Sant Climent, flanquejat per Sant Josep i un sant amb una torxa com atribut. A la part superior hi ha la Immaculada flanquejada per Sant Antoni i un altre sant sense identificar. Guarda també una pica baptismal ovoide amb relleus a tot al voltant que dibuixen un fris d’arcuacions allargassades.

Sant Climent de Vilaller és una església catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada