dijous, 1 de novembre del 2018

TORRE DE VALLFEROSA. TORÀ. SEGARRA

PAS A PAS PER LA SEGARRA

En la Setmana del Patrimoni vam aprofitar per visitar diferents monuments en diversos llocs. Entre ells destaca per la seva construcció la Torre de Vallferosa.


Vallferosa és un petit poble disseminat en masies i situat pràcticament al centre geogràfic de Catalunya. La torre de Vallferosa està situada al marge dret i a uns 50 metres per sobre del Barranc dels Quadros, tributari de la riera de Llanera que duu les aigües vers el sud fins al riu Llobregós

Entre les dades aconseguides vaig a aprofitar majoritàriament les del mateix cartell indicador a pocs metres de la torre.

La torre de Vallferosa representa un dels tresors arquitectònics més importants de Catalunya. És un edifici bell i imponent, amb planta circular, de trenta-dos metres d’alçada i tretze de diàmetre, que es troba integrat en el que havia estat el nucli del poble de Vallferosa.


Recenst estudis arqueològics da datació per radiocarboni, encarregats per la Generalitat daten la torre de Vallferosa com a element arquitectònic del segle VIIIè. Aquest darrer descobriment augmenta el seu valor i singularitat, situant-la en època encara de domini i administració musulmana.

Es tracta d’una torre de planta circular, construïda per un mur interior i un altre exterior. Té quatre nivells i terrassa, una sitja, una cambra de combat, dues línies de cadafals, merlets de coronació, i fins i tot una latrina. La construcció és feta amb morter de calç additivat amb ou de gallina i carbohidrats. Sembla ser que les dues torres estan fetes de amb una mateixa fases constructiva. Cada anella que s’anava aixecant servia com a encofrat perdut per aixecar l’altra. L’exterior de la torre està arrebossat amb la tècnica de l’opus spicatum, en forma d’escates de peix, tècnica que ha contribuït al seu magnífic estat de conservació, i que recorda les construccions islàmiques.


La porta d'accés està ubicada a uns deu metres del terra. Aquestes fortaleses, pràcticament inexpugnables i indestructibles, només s’habitaven en temps de perill o assetjament per això la seva entrada a certa alçada i normalment a través d’una escala de corda que es retirava una vegada a dins.

El cup de la primera planta continua sent una incògnita. Se li atribueixen diferents funcions: magatzem, presó, cisterna i lloc on hauria d’haver-hi el començament del passadís secret per abastar el castell durant els llargs assetjaments.

La seva situació és peculiar: enclotada en una vall, ( 558 msnm.) envoltada d’un bosc feréstec, però dominat el pas que porta de les terres planes de l’interior cap el Prepirineu. És la “Vallis Frausa”, Vallferosa, via de comunicació, pas de bestiar, lloc de pugnes pel territori... la torre tot ho vetlla, ho vigia, ho guaita.

Es troba en un excel·lent estat de conservació i les intervencions que s’hi han fet, mantenint les seves característiques originals, permeten visitar el seu interior.

La torre de Vallferosa és una torre de guaita. És un monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada